20 Redenen waarom zonlicht goed voor je is


27 oktober 2014 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Vakantietips


Zonlicht

ZonlichtIn de lente en in de zomer voelt iedereen zich beter dan in de herfst en in de winter. Hoe komt dat? Het antwoord is simpel: zonneschijn! In de herfst, en vooral in de winter, heb je nou eenmaal minder zon en kom je minder vaak en minder lang buiten. En als je wel buiten komt, dan is je huid bedekt met een jas, sjaal, muts, handschoenen en dergelijke. ’s Zomers is je huid vaak onbedekt en heb je volop kans om zonlicht te absorberen. Hieronder leest u 20 voordelen van zonlicht op je huid. Dit is altijd handig om te weten als je op vakantie vertrekt!

1. Vitamine D

Het belangrijkste voordeel van zonlicht op je huid is dat je lichaam onder invloed van UV-straling vitamine D aanmaakt uit cholesterol. Vitamine D wordt daarom ook wel het zonnehormoon genoemd. Deze supervitamine is misschien zelfs de belangrijkste vitamine van alle vitamines. In ons land is de zon alleen in de maanden april tot en met september fel genoeg voor het aanmaken van vitamine D.

2. Warmte kalmeert

De warmte van de zon heeft een kalmerende, verzorgende en troostende werking. Wat is er nou heerlijker dan het voelen van zonlicht op je blote huid? Door de zon voel jij je gewoon fijner. Je wordt gewoon verwend, verwarmd en vertroeteld door de zon.

3. Doktersadvies: ga richting zonniger oorden

Als je vroeger gezondheidsklachten had die niet in 1-2-3 te verklaren waren, dan kreeg je van de dokter vaak het advies om zonnigere oorden op te zoeken. Het liefst ook nog in combinatie met de schone zeelucht. Voel jij je op onverklaarbare wijze eens een keer moe of futloos? Zoek dan de zon op!

4. Uit de zon is slecht

Teveel zon is slecht, met name door de overdaad aan UVB-straling die kan leiden tot verbranding en daar bovenop ook een verhoogde kans op huidkanker geeft. Het is echter nog veel slechter om uit de zon te blijven. Zonlicht op je huid heeft aantoonbaar veel gezondheidsvoordelen die vele malen zwaarder wegen dan de potentiële nadelen ervan. Pas echter wel op met teveel zon.

5. UV-therapie door zonneschijn

De zon geeft warmte (door de infraroodstralen) en licht, zoals daglicht (wit licht), UVA-licht (waar je bruin van wordt) en UVB-licht (waar je door verbrandt). Tegenwoordig zijn er lichttherapieën met UVA en smalspectrum UVB, waaruit de schadelijke UV-stralen zijn gefilterd. Met deze lichttherapieën krijg je dus alleen de genezende delen van zonnestralen en tevens in de juiste dosis en de juiste intensiteit. Daar moet je dus ook rekening mee houden als je in de zon zit of loopt. Niet te lang in de zon en niet te onbedekt. Door altijd gematigd en gedoseerd van de zon te genieten heb je dus ook een vorm van lichttherapie.

6. Biologische klok

De zon regelt niet alleen je biologische klok, maar het gehele leefritme van de aarde, zoals de 4 seizoenen. Als het donker wordt ga je slapen, als het licht wordt sta je weer op. De zon beïnvloedt namelijk het aanmaken van melatonine dat van invloed is op je slaapcyclus, je slaapgedrag, de kwaliteit van je slaap en zelfs op slaapproblemen.

7. Zon zorgt voor sterke botten en tanden

Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Vitamine D zorgt er weer voor dat calcium zich aan je botten of beenderen kan hechten, waardoor ze sterker worden. Dat zelfde geldt ook voor je tanden en je nagels. Heb je een tekort aan vitamine D, dan kan dat leiden tot botklachten, zoals ontkalking, broosheid en erosie.

8. Zonlicht versterkt je immuunsysteem

Vitamine D wordt aangemaakt door daglicht. Hierdoor bouw je extra weerstand op tegen ziekmakende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Zonlicht versterkt dus indirect je immuunsysteem.

9. Zonlicht werkt preventief tegen kanker

Teveel zonlicht kan kanker veroorzaken, maar gedoseerde en verantwoordelijke blootstelling aan zonlicht helpt kanker juist voorkomen. Vitamine D heeft namelijk een preventieve werking tegen kanker. De kans op onder andere borst-, dikke darm- en prostaatkanker wordt verlaagd door blootstelling aan zonlicht. Dus geniet van de zon, maar pas op dat je niet verbrandt.

10. Zon doet leven

Er zou geen leven op aarde zijn zonder zonlicht. Er zijn dan wel op enkele donkere plekken op aarde, zoals in de diepzee, bepaalde zeldzame levensvormen, maar ook die organismen zouden nooit zonder zonlicht kunnen zijn ontstaan en geëvolueerd. Alles boven het wateroppervlakte kan sowieso niet leven zonder zonlicht.

11. Zonlicht verlaagt de kan op hypertensie

Je bloeddruk wordt verlaagd door zonlicht. Daardoor is de kans op hypertensie, een hartaanval, beroerte of trombose een stuk kleiner. Het verlengt op deze manier dus je levensduur. Na blootstelling aan de zon zakt je bloeddruk drastisch voor minimaal een uur lang.

12. Sterkere spieren

Voor een optimale werking van je spieren is zonlicht nodig. De eerste symptomen van een vitamine D-tekort zijn spierzwakte en spierkrampen. Dit geldt voor al je spieren: skeletspieren, hartspieren, armspieren, beenspieren, spieren in je romp, …. Vooral ouderen hebben als gevolg van afname van vitamine D dus ook een afname van spierkracht.

13. Zon is een natuurlijke antibioticum

Je lichaam heeft vitamine D nodig om adequaat te kunnen reageren op bijvoorbeeld infecties en ontstekingen. Vitamine D3 bijvoorbeeld zet weer aan tot de vorming van eiwitten als DBP en dergelijke, waardoor bepaalde bacteriën zelfs geheel onschadelijk worden gemaakt.

14. Zonlicht is goed voor je hersenen

Bij een vitamine D-tekort is de kans op een depressie veel groter. Vitamine D, en daardoor dus het zonlicht, is zelfs van cruciaal belang voor je denkvermogen. Je hersenen gaan daardoor beter functioneren, het denkvermogen wordt vergroot, het denken gaat sneller en je kunt je beter focussen.

15. Zonlicht helpt tegen psoriasis

Talloze psoriasispatiënten hebben baat bij zonlicht. Het door deze huidziekte aangetaste huidoppervlak wordt bij droog en zonnig weer een stuk beter en sterker. Zonlicht derhalve heeft dus een gunstig effect bij psoriasis.

16. Minder eetlust door zonlicht

Door zonlicht wordt er meer leptine aangemaakt. Het hormoon leptine geeft een signaal als je maag vol zit. Bij te weinig leptine in je lichaam zal je derhalve meer druk voelen om te blijven eten.

17. Zonlicht verbetert de stemming

Zodra het zonnetje weer schijnt en je gaat lekker naar buiten, dan voelt iedereen zich direct al een stuk beter. Je voelt je blijer, vrijer, positiever en gelukkiger als je lekker in het zonnetje bent. De oorzaak daarvan is de verhoogde aanmaak van serotonine. Die verlaagt de stress en zorgt ervoor dat je dingen gemakkelijker los kunt laten. Zonlicht zorgt dus voor een goed humeur, je bent meer goedgezind, je hebt meer mentale kracht en energie. In de winter heb je dat allemaal niet. Vandaar ook de term ‘winterdepressie’.

De kans dat je in de zomer verliefd wordt is ook veel groter dan in de winter. De intensiteit van je verliefdheidsgevoel is dan namelijk groter. Zonlicht stimuleert namelijk de productie van geslachtshormonen. Het is als het ware een natuurlijk antidepressivum.

18. Minder kans op MS (Multiple Sclerose)

MS, een aandoening van het centrale zenuwstelsel dat tot verlamming kan leiden, komt veel vaker voor in gebieden boven de evenaar. MS komt in zonnige landen beduidend minder voor. Het is echter vooralsnog onbekend of MS direct gerelateerd is aan een vitamine D-tekort.

19. Zonlicht kan Alzheimer verlichten

Zonlicht kan de symptomen van de Ziekte van Alzheimer, waaronder agitatie, slaapproblemen en nachtelijke activiteiten, verlichten. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het gebruik van een zonnebrandcrème de Ziekte van Alzheimer zou bevorderen of de kans erop vergroten. Die stelling is echter zeer omstreden en ook (nog) nooit wetenschappelijk bewezen.

20. Zonlicht kan medicijnen compenseren

Sommige medicijnen hebben de eigenschap dat ze de aanmaak en opname van vitamine D kunnen remmen. Sommige medicijnen kunnen zelfs vitamine D afbreken. Zonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D, dus daarmee kun je, tot op zekere hoogte, deze vitamine D-verspilling compenseren.

Ga verantwoord om met zonlicht en zonnebrand

Zonlicht is goed voor jeZonlicht heeft een positieve uitwerking op je gezondheid, dat is duidelijk. Teveel is echter ook weer niet goed. Tot op zekere hoogte moet je je beschermen tegen overmatig zonlicht, maar ook daarin moet je weer niet overdrijven. Jezelf teveel beschermen tegen de zon is ook weer niet goed. Zonnebrandcrème bijvoorbeeld blokkeert UV-straling, maar remt daarmee ook de aanmaak en absorptie van vitamine D. Steeds meer gewone huidverzorgingsproducten zijn tegenwoordig al standaard voorzien van een factor 15 UV-filter om huidveroudering tegen te gaan. Dat is natuurlijk mooi, maar beschermingsfactor 8 zorgt er al voor dat er geen vitamine D meer wordt aangemaakt in de beschermde huidlaag. Ga je langer dan 15 minuten in de zon, bescherm dan je huid met een UV-filter, eerder niet. Behandel de zon als vriend, ga verstandig om met zonlicht en je plukt er absoluut de vruchten van.

Zonlicht: tot slot

Vitamine D is enorm belangrijk. Het belang ervan wordt zelfs vaak onderschat. Vitamine D zit ook in voeding zoals vette vis, levertraan, eieren, vlees, roomboter en paddenstoelen, maar blootstelling aan de zon is de meest effectieve en meest efficiënte manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Voeding alleen is vaak niet voldoende om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Neem eventueel een vitamine D-supplement ter ondersteuning van zonlicht, dat kan absoluut geen kwaad.

Lees meer informatie op Wikipedia.


Logo reisbureauWebsite reisbureau
Booking com logo reisbureauBooking.com
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.be
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.nl
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.be
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.nl
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.nl
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.be
Disneyland Parijs logo reisbureauDisneyland Paris
DeVakantiediscounter logo reisbureauVakantieDiscounter.nl
D-Reizen.nl
ddeals logo reisbureau grote kortingenD-Deals.nl
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.be
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.nl
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.be
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.nl
DeJongIntra vakanties nl logoDeJongIntra.nl
Kras reisbureau goedkope vakantiesKras.nl
Voordeeluitjes nl logo kampioen in hotelarrangementenVoordeeluitjes.nl
Weekendesk logo reizenWeekendesk.be
Weekendesk logo reizenWeekendesk.nl
Roompotvakanties logo reisbureau Nederland en BelgiëRoompot.be
Roompotvakanties logo reisbureau Nederland en BelgiëRoompot.nl
Neckermann Reizen Nederland België logo reisbureausNeckermann.be
Neckermann Reizen Nederland België logo reisbureausNeckermann.nl
Tsjecho reizen logo reisbureauTsjechoReizen.nl
WTC nl logo reisbureauWTC.nl
Prijsvrij nl logoPrijsvrij.nl
Prijsvrij be logo reisbureauPrijsvrij.be
CruiseTravel logo reisbureau cruise boekenCruiseTravel.nl
DreamlinesDreamlines.nl
Preisdaler logoPreisdaler.nl
Chalet nuChalet.nu
FletcherFletcher
Holiday suitesHoliday Suites
SunwebSunweb Zomer NL
SunwebSunweb Zomer BE
SunwebSunweb Ski NL
SunwebSunweb Ski BE
AlltoursAlltours
AD webwinkel logoAD Webwinkel
AlamoAlamo
BeachCheck logoBeachCheck
BebsyBebsy
Beekse Bergen logoBeekse Bergen

Reacties