3 tips voor het kopen van een vakantiewoning

Het is stiekem voor iedereen wel een beetje een droom… een eigen vakantiewoning. Waar moet je allemaal rekening mee houden en goed over na denken als je opzoek bent naar een vakantiewoning? Je koopt de woning natuurlijk met een doel, daar komen veel dingen bij kijken. Om het voor jou gemakkelijker te maken hebben wij 4 tips waar je rekening mee moet houden bij het zoeken van een vakantiewoning.

Weet welke kosten er bij komen kijken

Eenmaal in liefde gevallen met iets is het vaak lastig om scherp na te denken over misschien wel de belangrijkste zaken. Ga je na het kopen van de woning niet snel platzak? De wetgeving in het buitenland verschilt vaak aardig met de wetten hier in Nederland. Vraag je daarom goed af of de kosten uiteindelijk niet een stuk hoger zijn dan ingeschat… Die woning met een mooie prijs, heeft niet voor niets die mooie prijs. Vaak is de Isolatie niet goed waardoor je uiteindelijk een hogere energierekening hebt en is er in de komende jaren regelmatig onderhoud nodig. Koop je een woning in Nederland dan weet je vaak al wat voor kosten erbij komen kijken. Wel is het handig om de marktwaarde van de woning na te rekenen.

Nederland of buitenland?

Handig om vooraf te weten is waar je je vakantie woning wilt kopen. De een houdt ervan om lekker een chalet te kopen op Nederlands grondgebied en de ander wil die mooie woning aan het strand in Spanje. Waarom moet je kiezen voor Nederland of voor het buitenland en waarop moet je letten? Beide opties hebben namelijk veel voordelen, maar ook nadelen. Streep de voor en nadelen af tegen elkaar om voor jezelf te kijken of het ‘t waard is om hiervoor te kiezen.

Nederland

In Nederland een vakantiewoning kopen kent veel voordelen. Je spreekt de taal al waardoor je geen spraakverwarring krijgt als je bijvoorbeeld je boodschappen haalt. Je bent al bekend met de Nederlandse wetgeving, waar je in het buitenland moet oppassen omdat die vaak nogal verschilt. De woningen zelf zijn vaak al goedkoper, maar denk ook aan het feit dat je geen vliegticket hoeft te kopen, reisverzekering is overbodig en niet van die toeristische prijzen bij bijvoorbeeld uiteten gaan.

Buitenland

Toch kent het buitenland ook veel voordelen om enorm te kunnen genieten. Je voelt je in het buitenland vaak vrij, even weg uit de Nederlandse cultuur. Je wilt van nature graag dingen ontdekken, het buitenland is vaak relatief onbekend voor je en voelt dus uitdagend. Je kan kiezen voor gegarandeerd zon afhankelijk van de locatie, denk een huisje in de Algarve in Portugal waar de gemiddelde regenval per jaar maar 117 millimeter is, in Nederland is dat 790 millimeter per jaar.

Verhuren

Veel eigenaren van vakantiewoningen verhuren de woning in de tijd dat ze er zelf niet zitten. Je kan zo geld terugverdienen terwijl je gewoon in Nederland zit, een specialist kan goed adviseren wat de optimale verhuurprijs is en hoe je het goed kan promoten. Je kan er ook voor kiezen op dit uit te besteden bij een bedrijf die dit volledig in eigenhand nemen om je vakantie woning te verhuren.