Anne Frank Huis: een bezoek in Amsterdam


9 februari 2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Bezienswaardigheden


Anne Frank huis

Anne Frank HuisAnne Frank was geboren op 12 juni 1929. Voor haar dertiende verjaardag kreeg ze een dagboek dat de hele geschiedenis zou ingaan. In dit dagboek schreef ze hoe zij en haar familie de oorlog doorbrachten. Net voordat Anne Frank ging onderduiken, startte ze met schrijven in haar dagboek. Dit deed ze tot het ogenblik dat zij gevangen werd genomen in juli 1944. Het dagboek van Anne Frank is wereldwijd bekend. De dag van vandaag wordt dit boek nog steeds verkocht in vele talen en landen ter wereld.

Anne Frank had een oudere zus, Margot Frank. Zij was geboren in 1926. Samen met hun vader, Otto Frank, en hun moeder Edith Frank, vormden zij een hecht, Joods gezin. In Amsterdam richtte Otto Frank zijn bedrijf “Opekta” op. Deze onderneming maakte een vruchtenpoeder waarmee vrouwen zelf jam konden maken.

Bekijk ook hier meer over het Anne Frank Huis.

Anne Frank: onderduiken voor de nazi’s

Anne Frank was geboren in Duitsland, maar toen ze 4 jaar oud was, in het jaar 1933, verhuisde haar gezin naar Amsterdam. De reden hiervoor was dat Adolf Hitler in Duitsland aan de macht gekomen was en hij het op de Joden had gemunt. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was het ook in Amsterdam gevaarlijk geworden voor deze Joodse familie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Joden namelijk het mikpunt van de nazi’s. De vader van Anne Frank ondernam vele zaken om ook Amsterdam te ontvluchten naar Portugal, Cuba, Engeland of de Verenigde Staten, maar helaas mislukten al deze pogingen.

Anne Frank: het Achterhuis

Aangezien de pogingen mislukten om het land te ontvluchten naar een veiligere plaats voor Joden, dacht Otto Frank over een andere oplossing na. Hij kwam op het idee om een verborgen ruimte te maken in het kantoorgebouw van zijn bedrijf Opekta. De oplossing om een schuilplaats te maken moest er snel zijn, want dochter Margot werd opgeroepen om voor de Duitsers te gaan werken in een werkkamp en dit moest uiteraard vermeden worden.

In 1942 werd hun schuilplaats gemaakt, achteraan op de 1e en de 2e verdieping van het kantoorgebouw. Deze schuilplaats werd het Achterhuis genoemd. In datzelfde jaar, in 1942, dook het gezin Frank er, samen met de familie Van Pels en tandarts Fritz Pfeffer onder. Het gezin Van Pels bestond uit vader Hermann, moeder Auguste en zoon Peter.

De toegang naar het Achterhuis werd achter een boekenkast verborgen.

Anne Frank: verraden

Gedurende 2 jaar konden de familie Frank, de familie Van Pels en de tandarts Pfeffer zich verborgen houden in de verschillende kamers van het Achterhuis. Echter werden zij verraden en vielen de Duitsers er in juli 1944 binnen. Op dat ogenblik werden zij door de Duitsers gevangen genomen.

Het is jammer genoeg nooit bekend geraakt wie de familie van Anne Frank heeft verraden.

Anne Frank: overleden

Zeven maanden later, in begin maart 1945, overleden de zussen Anne Frank en Margot Frank in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. Anne Frank was op dat ogenblik slechts 16 jaar, Margot stierf op 19 jarige leeftijd. Bergen-Belsen was één van de grootste concentratiekampen dat gelegen was in Duitsland. Enkele weken nadat Margot en Anne Frank er stierven, werd het concentratiekamp bevrijd. De moeder van Margot en Anne Frank, Edith, stierf begin 1945, op 45 jarige leeftijd, in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Dit was het grootste, Duitse concentratiekamp dat er bestond. Er werden meer dan één miljoen Joden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De echte doodsoorzaak is niet bekend, maar men vermoedt dat zij stierven aan uitdroging of aan tyfus, ook wel vlektyfus genoemd. Dit is een ziekte dat besmettelijk is. Ze wordt overgedragen door de kleerluis en vindt meestal plaats in gebieden waar de hygiëne zeer slecht is, hetgeen in de concentratiekampen natuurlijk het geval was. Wat uiteraard wel een feit is, is dat zij stierven door de Holocaust. Dit was de Jodenvervolging door de Nazi’s waardoor meer dan 6 miljoen Joden vermoord werden.

Alleen Otto Frank, de vader van Anne, overleefde de oorlog. Hij stierf in het jaar 1980 aan longkanker in Zwitserland en werd 91 jaar.

Anne Frank: het wereldberoemde dagboek

Het dagboek van Anne FrankTijdens de periode dat ze onderdook, hield Anne Frank haar beroemde dagboek bij. Ze beschreef er haar dagelijkse leven in, maar ook schreef ze over het isolement waarin ze leefde en de angst dat ze ontdekt zouden worden. Nadat ze verraden werden, vond Miep Gies het dagboek van Anne Frank. Miep was één van de helpers van de familie. Toen bevestigd werd dat Otto Frank als enige overlevende terugkeerde, gaf Miep hem de manuscripten van het dagboek, waarvan de eerste Nederlandse uitgave in 1947 verscheen.

Zoals gezegd, was vader Otto de enige overlevende van het gezin Frank. Otto keerde terug naar Amsterdam en las er het dagboek van zijn dochter Anne Frank. Nadat hij het volledig gelezen had, besloot Otto om het dagboek te publiceren in het jaar 1947. Echter liet hij een aantal fragmenten schrappen, zoals de delen waarin Anne Frank slecht sprak over haar moeder en wanneer het over seksualiteit ging. Het gepubliceerde boek werd uiteraard een grote hit. Tegenwoordig is het dagboek van Anne Frank één van ‘s werelds meest gelezen boek. Het verscheen in maar liefst 60 verschillende talen! De reden hiervoor is heel simpel. Het is een geweldig, waar gebeurd verhaal van een jong meisje die zelfs in slechte omstandigheden in staat was om een positief beeld van de mensheid te hebben. Anne Frank hield altijd vast aan de kern van haar geloof en dat was dat alle mensen, ondanks alles, wel iets goeds in zich hebben. Het is bijna onvoorstelbaar dat zo een jong meisje in de verschrikkelijke tijden van toen zo een positief beeld kon hebben van de mensheid. Ze maakte zich sterk door de hechte band die ze met haar gezin had, maar ook door haar geloof. Anne Frank probeerde vrede te hebben met alle chaos die om haar heen gebeurde. Ze dacht dan ook dat alles in orde zou komen. Natuurlijk had Anne Frank ook minder goede momenten, maar daar hielp haar dagboek bij. Door dingen in haar dagboek te schrijven, kon Anne Frank de negatieve zaken laten ontsnappen.

Anne Frank was één van de geweldige mensen die, ondanks wat ze meegemaakt had, een zeer positieve energie en een positieve geest had. Hiervoor zal ze altijd herinnerd worden. Het dagboek van Anne Frank is één van de belangrijkste en best bewaarde, culturele artefacten van de westerse beschaving. Miljoenen mensen ter wereld hebben het dagboek gelezen. Als jij het dagboek van Anne Frank nog niet gelezen hebt, moet je dat dus zeker doen. Neem, net zoals bij een film, plaats in een comfortabele zetel en misschien lees je dit dagboek wel in één keer uit, want het leest heel vlot! Het zijn één voor één brieven die gericht waren aan een fictieve vriendin van Anne Frank, genaamd “Kitty”.

Anne Frank: films

Het leven van Anne Frank werd meerdere malen verfilmd. De allereerste film dateert was een Amerikaanse film van het jaar 1959 en werd getiteld als “The Diary of Anne Frank”. Deze film duurt 180 minuten en werd voor maar liefst 8 Oscars genomineerd, waarvan er 3 verzilverd werden! Sinds 2004 kan je deze film op DVD bekijken.

In diverse talen bestaan er momenteel films en documentaires over Anne Frank, zoals in de talen Nederlands, Engels, Japans, Frans, Italiaans en in nog enkele andere talen. Alle bestaande films en documentaires zijn zeker aan te bevelen om te bekijken. Elke van deze films biedt een ander perspectief over Anne Frank. Voorbeelden van films die reeds bestaan, zijn: “het dagboek van Anne Frank” en “Freedom Writers”. Voorbeelden van documentaires over het leven van Anne Frank, zijn: “Anne Frank, the whole story”, “het korte leven van Anne Frank”, “Anne Frank, remembered” en “de laatste zeven maanden van Anne Frank”. Documentaires en verfilmingen van Anne Frank brengen de terreur van de nazi-bezetting van Nederland helemaal tot leven.

Het Anne Frank Huis

Anne Frank Huis AmsterdamZoals hierboven al uitgebreid beschreven is, werd Anne Frank één van de Joodse slachtoffers van de vervolging door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw waarin ze onderdook, is momenteel te bezichtigen als museum en wordt “het Achterhuis” genoemd. Het Anne Frank Huis werd voor het eerst als museum geopend in het jaar 1960. Er bevindt zich een voorhuis en een achterhuis in het gebouw. In het voorhuis bevond zich het bedrijf van Otto Frank, de vader van Anne Frank. De bovenste verdiepingen van het Anne Frank Huis bevat de schuilplaats van het gezin, dat je er nu uiteraard kan bezichtigen. Het gezin van Anne Frank leefde meer dan 2 jaar in het Achterhuis, totdat ze werden verraden en gedeporteerd.

Het Anne Frank Huis is gelegen aan het beroemde adres: Prinsengracht 263 in Amsterdam en bestaat uit 2 delen: het gedeelte waar Otto Frank zijn bedrijf gevestigd was en het gedeelte dat diende als schuilplaats. De inkom van deze schuilplaats lag verborgen achter een beweegbare boekenkast. Enkele van Otto Frank zijn werknemers wisten van deze schuilplaats en hielpen hun door het verstrekken van voedsel en nieuws over de buitenwereld. Omdat niet alle werknemers op de hoogte waren van deze schuilplaats, moest de familie altijd heel stil zijn, zodat ze zichzelf niet konden verraden. Op 4 augustus 1944 werd deze schuilplaats verraden. De mensen die er ondergedoken waren, waaronder Anne Frank, werden gedeporteerd naar diverse concentratiekampen.

Als je het Anne Frank Huis bezoekt, ervaar je nog steeds de sfeer van de periode waarin Anne Frank er leefde. Je ziet er citaten uit het dagboek, historische documenten, foto’s, filmmateriaal en originele objecten van de mensen die zich schuil hielden in het Achterhuis, maar ook van de helpers en de gebeurtenissen die er plaatsvonden. Natuurlijk is het originele dagboek van Anne Frank er ook te bezichtigen en werd er een speciale multimedia ruimte ingericht, waarin bezoekers een virtuele reis naar de Tweede Wereldoorlog kunnen maken. Niet alleen over het leven van en rondom Anne Frank vind je er informatie, maar ook over de benarde situatie van de Duitse Joden in het algemeen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wanneer je het Anne Frank Huis gaat bezoeken, moet je er soms een lange wachtrij tolereren. Wel kan je op voorhand een toegangsticket aankopen en mag je met dit ticket direct binnengaan. Zo hoef je er niet aan te schuiven. Omdat er jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers zijn in het Anne Frank Huis, moest dit gebouw steviger worden. Onder andere de trappen zouden de vele mensen die het Anne Frank Huis bezoeken, niet overleven. Daarom werd het museum versterkt en uitgebreid met onder andere goede ingangen, uitgangen, toiletten, educatieve ruimten, een boekhandel, een café, een mediatheek en een informatiebalie. Het voorhuis en het Achterhuis van het Anne Frank Huis, zijn nog steeds te bezichtigen in hun oorspronkelijke staat, met dezelfde meubels van toen!

Het Anne Frank Huis is gemakkelijk te bereiken via de tram, de bus, met de fiets of zelfs te voet. Je kan er ook naartoe rijden met de wagen, maar dan moet je wel wat betalen voor je parkeerplaats, hetgeen in Amsterdam redelijk duur is.

Er werd een speciale “Anne Frank Stichting” opgericht, dat erop toeziet dat het huis en het oorspronkelijke dagboek bewaard blijven. Ook ziet deze stichting erop toe dat de informatie die aan de toeristen gegeven wordt, eerlijk is. De Anne Frank Stichting bestaat al sinds 1957. Otto Frank heeft deze stichting mee opgericht.

Het Anne Frank Huis: studenten

Het Anne Frank Huis wordt niet alleen bezocht door toeristen, maar ook door scholen. Een schoolreis naar het Achterhuis biedt heel wat informatie aan de leerlingen. Het valt vaak voor dat studenten het leven en de gebeurtenissen van Anne Frank moeten bespreken via een film, een documentaire, foto’s van Anne Frank of haar dagboek. Dit zijn één voor één krachtige manieren om studenten meer te doen begrijpen over de gruwelijke gebeurtenissen van de Holocaust, want dat is vaak moeilijk voor hen. Het is een toegevoegde waarde aan lessen die over de tijd van de Holocaust, de nazi’s en de Tweede Wereldoorlog gaan. Sommige scholen bezoeken het Anne Frank Huis als meerwaarde, maar dit gebeurt ook omdat de studenten zich het leven van Anne Frank dan levendiger kunnen voorstellen. Het Anne Frank Huis brengt natuurlijk alles van de tijd van toen tot leven. Het maakt het leven van Anne Frank en andere Joden toegankelijk, begrijpbaar en reëel.

Lees meer informatie op http://www.annefrank.org/.


Logo reisbureauWebsite reisbureau
Booking com logo reisbureauBooking.com
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.be
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.nl
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.be
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.nl
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.nl
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.be
Disneyland Parijs logo reisbureauDisneyland Paris
DeVakantiediscounter logo reisbureauVakantieDiscounter.nl
D-Reizen.nl
ddeals logo reisbureau grote kortingenD-Deals.nl
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.be
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.nl
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.be
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.nl
DeJongIntra vakanties nl logoDeJongIntra.nl
Kras reisbureau goedkope vakantiesKras.nl
Voordeeluitjes nl logo kampioen in hotelarrangementenVoordeeluitjes.nl
Weekendesk logo reizenWeekendesk.be
Weekendesk logo reizenWeekendesk.nl
Roompotvakanties logo reisbureau Nederland en BelgiëRoompot.be
Roompotvakanties logo reisbureau Nederland en BelgiëRoompot.nl
Neckermann Reizen Nederland België logo reisbureausNeckermann.be
Neckermann Reizen Nederland België logo reisbureausNeckermann.nl
Tsjecho reizen logo reisbureauTsjechoReizen.nl
WTC nl logo reisbureauWTC.nl
Prijsvrij nl logoPrijsvrij.nl
Prijsvrij be logo reisbureauPrijsvrij.be
CruiseTravel logo reisbureau cruise boekenCruiseTravel.nl
DreamlinesDreamlines.nl
Preisdaler logoPreisdaler.nl
Chalet nuChalet.nu
FletcherFletcher
Holiday suitesHoliday Suites
SunwebSunweb Zomer NL
SunwebSunweb Zomer BE
SunwebSunweb Ski NL
SunwebSunweb Ski BE
AlltoursAlltours
AD webwinkel logoAD Webwinkel
AlamoAlamo
BeachCheck logoBeachCheck
BebsyBebsy
Beekse Bergen logoBeekse Bergen

Reacties