Egypte: reizen en bezienswaardigheden


20 november 2013 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Landen


Egypte

Egypte

Egypte de vlagDe Arabische Republiek Egypte, beter kortweg bekend als Egypte, is een Republiek in Noord-Afrika. De naam Egypte komt van het Latijnse woord Aigyptos. Dit is afgeleid van het oud-Grieks en betekent: de naam van de tempel van de God Ptah in Memphis. Caïro is de hoofdstad van Egypte en staat bekend als het land van het leren, de cultuur en de handel. Zonvakanties en strandvakanties in Egypte worden vooral naar de regio’s van Hurghada, Sharm El Sheik en de Rode Zee gemaakt. Voor culturele reizen met leuke bezienswaardigheden zoals de Sfinx, de tempels en de zeer beroemde piramides, moet u naar Luxor, Aswan of Cairo reizen.

Egypte: weer en klimaat

Egypte: weer en klimaat

Het klimaat in Egypte is heet en droog als gevolg van de nabijheid van de evenaar. De winters zijn gematigd. De Sahara woestijn is ‘s werelds grootste woestijn en is gelegen in zowel Egypte als in de woestijn van Libië. Deze woestijnen werden aangeduid als het rode land in het oude Egypte. Tot op de dag van vandaag zijn deze gebieden dun bevolkt. In de zomer klimmen de temperaturen er overdag vaak boven de 45 °C. Omdat het er zo heet is, zijn bezoeken aan de historische sites in het midden van de zomer vaak laag of worden ze enkel bezocht in de vroege ochtend of wanneer de avond valt, omdat de temperatuur dan wat lager is. Naast de hitte en het feit dat je tijdens de zomer last kan hebben van zwermen muggen, is de winter de meest populaire periode om naar Egypte af te reizen. Van midden oktober tot mei is er in het land een aangename temperatuur en heb je vele mogelijkheden om de populaire sites te bezoeken.

Egypte: gemiddelde temperatuur per maand

Egypte temperatuur

Egypte: gemiddelde temperatuur van het zeewater

Egypte temperatuur zeewater

Egypte: gemiddeld aantal dagen neerslag per maand

Egypte regen

Meer grafieken over het weer in Egypte kan je bekijken via www.weather-and-climate.com.

Egypte: informatie

Egypte: ligging

Egypte grenst aan de Middellandse Zee en ligt tussen Libië en de Gazastrook. De totale oppervlakte van het land is 1.020.000 km². De kustlijn strekt zich uit over ongeveer 2.450 kilometer. De Egyptische vlakte is een groot woestijnplateau, onderbroken door de Nijlvallei en de Nijldelta.

Egypte: bevolking

Egypte heeft een bevolking van ongeveer 77 miljoen mensen. De meesten bewoners zijn islamitisch, met een klein aantal mensen die het christendom volgen. Het Egyptische volk praat voornamelijk Arabisch en de meerderheid van de Egyptenaren is actief in de landbouw. Ongeveer de helft van de bevolking woont in de stedelijke gebieden, maar er zijn ook nederzettingen langs de rivier de Nijl.

Egypte: top 10 bezienswaardigheden en activiteiten

Egypte: piramides

Egypte de piramidesEr zijn meer dan 80 piramides in Egypte die voornamelijk tussen 2.600 voor Christus en 1.500 voor Christus werden gebouwd. De piramides bevinden zich allen dicht bij de rivier de Nijl. Wanneer een heerser stierf, of wanneer andere prominente koninklijke figuren zoals de koningin stierven, werd het lichaam gebalsemd als een mummie en in de piramide geplaatst. De meest populaire piramides zijn de piramides van Gizeh en de Sfinx: naar schatting hebben 20.000 tot 30.000 mensen aan de piramides van Gizeh gebouwd en dit voor meer dan 80 jaar. Gizeh is ook de grootste piramide, die een verbazingwekkende hoogte heeft van 181 meter.

Egypte: de hoofdstad Cairo

Cairo is de hoofdstad van Egypte en heeft ook een aantal populaire bezienswaardigheden.

  • De Khan al-Khalili markt: Khan al-Khalili is één van de grootste markten in de wereld die zowel lokale als internationale toeristen aantrekt. Het is een geweldige plek om exotische parfumflesjes, Arabische kleding, souvenirs en leuke hebbedingetjes aan de haak te slaan.

  • Het Egyptisch Museum voor Oudheden: dit is een indrukwekkend museum met 107 zalen en meer dan honderdduizend artefacten. De meest populaire attractie is de galerij van Toetankhamon.

  • Andere bezienswaardigheden zijn de piramides van Gizeh (hierboven vermeld) en het oude Cairo.

Egypte: de Abu Simbel

Egypte de Abu SimbelDe Abu Simbel is gesneden uit de rotsen van zandsteen boven de rivier de Nijl. De meest bekende attractie zijn de vier kolossale hoge standbeelden (20 meter) van Ramses II die de ingang bewaken. Om het bouwwerk tegen het water te beschermen, heeft UNESCO het tussen 1964 en 1968 verplaatst: 200 meter naar achteren en 65 meter hoger. Je kan je voorstellen dat het een hele onderneming was om de standbeelden van de Abu Simbel te verplaatsen.

Egypte: de Karnak tempels

Dit is een enorm complex bestaande uit de drie belangrijkste tempels en vele kleinere tempels. De meest bekende tempel onder hen is de tempel van Amon. Er wordt geschat dat zij allen in een tijdsspanne van 1.300 jaar werden gebouwd.

Egypte: de tempel van Luxor

De moderne stad Luxor is de site van de beroemde stad Thebe oftewel de stad van de honderd poorten. Een rij van sfinxen staat aan de ingang van de Karnak tempel. Het bekendste gedeelte van deze tempel is de enorme gang, genaamd Great Hypostyle Hall.

Egypte: Siwa Oase

De Siwa Oase is een gebied dat beroemd is om zijn dadels en olijven en heeft de mooiste landschappen en lentes van Egypte. Het was tot voor kort de meest ontoegankelijke oase en ligt op 18 meter onder de zeespiegel.

Egypte: het Nubische museum van Aswan

Het Nubische museum van Aswan is ontworpen omwille van de fantastische collectie items die opgegraven zijn tijdens de Nubia Campagne.

Egypte: de vallei der koningen

De vallei der koningen ligt op de Westelijke oever van de rivier de Nijl in Thebe. Er zijn 62 graven in de vallei der koningen. Het bestaat uit twee onderdelen: de Oostvallei en de Westvallei. Het is de Oostvallei dat de meeste toeristen lokt en waarin de meeste tombes van de Farao’s van het nieuwe koninkrijk gevonden kunnen worden.

Egypte: Alexandrië

De beste plaatsen om in Alexandrië te bezichtigen zijn de bibliotheek van Alexandrië, het Nationaal Museum van Alexandrië, het Romeinse amfitheater, de pilaar van Pompeius en het Montazapaleis, waar verschillende koningen en koninginnen verbleven.

Egypte: Sharm el Sheikh

Egypte zonvakantie Sharm El Sheik

Voor een zonvakantie in Egypte gaan vele toeristen naar Sharm el Sheikh, maar ook zijn er nog andere bekende gebieden voor een zonvakantie in Egypte, denk maar aan Hurghada. Voor waterliefhebbers is Egypte ideaal. Je kan er snorkelen, duiken en andere watersporten beoefenen. Als je geluk hebt, kan je dolfijnen zien zwemmen in de zee. De plaatsen dat je hier zeker niet mag missen zijn: het Sinaïgebergte, de Sinaïwoestijn, Naama Bay (het stadscentrum met leuke winkeltjes, bars, restaurantjes en uitgangsmogelijkheden), het eiland Tiran, Terrazzina Beach en de White Lagoon.

Egypte: enkele weetjes

Egyptische koninginnen

Wist je dat verschillende eeuwen geleden Egypte anders was dan de meeste andere landen van de wereld? Het land werd namelijk geregeerd door vrouwen, waaronder Cleopatra en Hatsjepsoet. Zeker onder leiding van beide vrouwen werd Egypte één van ‘s werelds belangrijkste beschavingen, naast andere culturen zoals Griekenland en China, Rome en Perzië. Sindsdien werden Cleopatra en Hatsjepsoet de eerste vrouwelijke leiders op aarde. Ironisch genoeg heeft modern Egypte geen vrouwelijke leider meer.

De Nobelprijs voor de literatuur

Wist je dat in de tweede helft van de 20ste eeuw Egypte (samen met Zuid-Afrika en Nigeria) één van de eerste Afrikaanse Naties was voor het winnen van een Nobelprijs? Op 10 december 1988 was het een grote verrassing toen Naguib Mahfouz, ‘s lands meest populaire auteur, de Nobelprijs voor literatuur in ontvangst mocht nemen. Hij heeft toen vele beroemde romanschrijvers verslagen, zoals Mario Vargas Llosa (Peru/Spanje), Kenzaburo Oe (Japan), Octavio Paz (Mexico) en Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Trinidad & Tobago). Geen enkele andere Arabische schrijver heeft sindsdien ooit nog de Zweedse award gewonnen.

Lid van de Verenigde Naties

Wist je dat Egypte op het einde van 1945 een lid werd van de Verenigde Naties?

De Afrikaanse Spelen van 1965

Wist je dat de nationale ploeg, dat deelnam onder de naam van de Verenigde Arabische Republiek, een totaal van 30 medailles pakte (17 gouden medailles, 10 zilveren medailles en 3 bronzen medailles) en als eerste eindigde bij de medaille telling van de eerste Afrikaanse Spelen in Congo-Brazzaville?

Egyptische Miss World

Wist je dat Egypte het derde land ter de wereld was om de Miss World verkiezing te winnen in 1954, na Zweden (1951 en 1952) en Frankrijk (1953)? Bovendien werd Egypte het eerste en het enige Arabische land dat ooit de titel van Miss World heeft ontvangen. De Egyptische schone, Antigone Constanda, was tevens de eerste Afrikaanse vrouw om een universele schoonheidswedstrijd te winnen. Vreemd genoeg zijn er vandaag geen schoonheidswedstrijden toegestaan in verschillende Arabische landen, gaande van Soedan en Iran tot Koeweit.

Beroemde bezoekers

Wist je dat Egypte de voorbije decennia werd bezocht door verschillende beroemde leiders? Hierbij hebben onder andere Bill Clinton (Amerika), Gro Harlem Brundtland (Noorwegen), Boris Yeltsin (Rusland) en Shimon Peres (Israël) een bezoek gebracht aan het land.

Egyptenaren in Hollywood

Wist je dat de Egyptische Omar Sharif één van de bekendste artiesten in Hollywood was in de jaren zeventig? Omar Sharif werd geboren in 1932 in een katholiek gezin in Alexandrië. In 2005 bevestigde Sharif zijn reputatie als één van de meest opmerkelijke acteurs, wanneer UNESCO hem een medaille heeft geschonken.

Lees meer over Egypte via http://nl.wikipedia.org/wiki/Egypte_(land).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Logo reisbureauWebsite reisbureau
Booking com logo reisbureauBooking.com
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.be
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.nl
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.be
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.nl
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.nl
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.be
Disneyland Parijs logo reisbureauDisneyland Paris
DeVakantiediscounter logo reisbureauVakantieDiscounter.nl
D-Reizen.nl
ddeals logo reisbureau grote kortingenD-Deals.nl
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.be
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.nl
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.be
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.nl
DeJongIntra vakanties nl logoDeJongIntra.nl
Kras reisbureau goedkope vakantiesKras.nl
Voordeeluitjes nl logo kampioen in hotelarrangementenVoordeeluitjes.nl
Weekendesk logo reizenWeekendesk.be
Weekendesk logo reizenWeekendesk.nl
Roompotvakanties logo reisbureau Nederland en BelgiëRoompot.be
Roompotvakanties logo reisbureau Nederland en BelgiëRoompot.nl
Tsjecho reizen logo reisbureauTsjechoReizen.nl
WTC nl logo reisbureauWTC.nl
Prijsvrij nl logoPrijsvrij.nl
Prijsvrij be logo reisbureauPrijsvrij.be
CruiseTravel logo reisbureau cruise boekenCruiseTravel.nl
DreamlinesDreamlines.nl
Preisdaler logoPreisdaler.nl
Chalet nuChalet.nu
FletcherFletcher
Holiday suitesHoliday Suites
SunwebSunweb Zomer NL
SunwebSunweb Zomer BE
SunwebSunweb Ski NL
SunwebSunweb Ski BE
AlltoursAlltours
AD webwinkel logoAD Webwinkel
AlamoAlamo
BeachCheck logoBeachCheck
BebsyBebsy
Beekse Bergen logoBeekse Bergen

Reacties