Is het verstandig om een vakantiehuis te kopen of juist te huren?

Wellicht sta jij op het punt om te beslissen of je een vakantiehuis in het buitenland wilt. Hierbij speelt de financiering natuurlijk een belangrijke rol. De vraag is dan ook of het verstandiger is om een vakantiehuis te huren of juist te kopen. We zullen in dit artikel kort stilstaan bij de voordelen van het kopen van een huis ten opzichte van het huren.

Belasting bij het kopen van een woning ten opzichte van het huren

Als je besluit een vakantiewoning te kopen, dan wordt het waarde in het economisch verkeer gezien voor box 3 belasting. Dit zorgt ervoor dat je dus een effectieve belasting betaald van 1,2% over de economische waarde van het vakantiehuis van het huidige jaar. Als je het belastingtechnisch bekijkt is het dus voordeliger om een woning te huren in plaats van te kopen. Daarnaast wordt een vakantiehuis als bezitting gekwalificeerd waardoor je geen recht hebt op hypotheek rente aftrek. Een hypotheek berekenen kan natuurlijk wel, maar je kunt het niet aftrekken van de belasting.

Het grootste voordeel van het kopen

Als je besluit een vakantiehuis te kopen dan is de woning echt eigendom van jou. Mocht je de woning op een later tijdstip verkopen, dan krijg je hier geld voor. Als je besluit een vakantiewoning te huren, dan betaal je een maandelijkse vergoeding om er gebruik van te kunnen maken. Hierbij is de woning niet van jou en dat is natuurlijk erg zonde. Om deze reden is het zeker aan te raden om een woning te kopen, want hierbij doe je in principe een investering. Natuurlijk is het belastingtechnisch niet voordelig, maar het is zeker aan te raden om hier niet naar te kijken.

Door Sofie.be