Kenia: vakantie mogelijk met safari

Kenia

Kenia is gezegend met enorme topografische diversiteit die zich uitstrekt over vier klimaatzones, koraalriffen, woestijnlandschappen, vulkanen en met sneeuw bedekte bergen. Met andere woorden: in Kenia vind je alles in één. De bewoners van deze gevarieerde landschappen en wilde natuurgebieden zijn Kenia’s wereldberoemde wilde dieren, die je een bezoekje kan brengen in een 4 x 4 voertuig, te paard of te voet. Er zijn meer dan 1.000 soorten vogels en enorme kolonies van kleurrijke vlinders. Ook aantrekkelijk is de rijke geschiedenis van Kenia, die teruggaat tot de steentijd.

Kenia: weer en klimaat

Kenia: het klimaat

Kenia heeft vier klimaatzones: het tropisch, het equatoriale, de semi-woestijn en de woestijn. Toch bestaan er slechts twee seizoenen: droog en regenachtig. Door de hoogte en topografische verschillen van de verschillende regio’s, zijn deze seizoenen en temperaturen niet uniform en variëren ze sterk. Echter, in het algemeen is het klimaat warm en vochtig aan de kust, koel en vochtig in de centrale hooglanden en heet en droog in het noorden en oosten van het land.

Kenia: gemiddelde temperatuur per maand

 

Kenia: gemiddelde temperatuur van het zeewater

 

Kenia: gemiddeld aantal dagen neerslag per maand

 

Bekijk meer grafieken over het weer en klimaat in Kenia via www.weather-and-climate.com.

Kenia: in een notendop

Hoofdstad

De hoofdstad van Kenia is Nairobi.

Munteenheid

De officiële munteenheid in Kenia is de Shilling. Reischeques worden vrijwel overal goedgekeurd en vele hotels, reisbureaus, safaribedrijven en restaurants accepteren kredietkaarten. Vreemde valuta zoals US dollars en Euro’s kunnen worden ingewisseld bij banken en geautoriseerde hotels. Er zijn geen beperkingen op het bedrag van de vreemde valuta dat binnen gebracht kan worden in het land, maar het opnemen van meer dan 500.000 Keniaanse Shilling vereist wel een schriftelijke toestemming van de centrale bank. Voor je vertrekt naar je thuisland, wordt aan de reizigers geadviseerd om hun overtollige Shillings in een bank terug om te zetten naar de eigen valuta.

Elektriciteit

De elektriciteit in Kenia is meestal 220/240 volt, 50 Hz en stekkers zijn 3-pin square, wat wil zegen dat je best een internationale stekker meeneemt wanneer je naar Kenia afreist.

Gezondheid en ziektes

Een vaccinatie voor gele koorts wordt aanbevolen wanneer de reiziger komt van een land of gebied waar de kans op besmetting groot is. De bezoekers van Kenia worden ook geadviseerd om voorzorgsmaatregelen te treffen tegen tyfus, hepatitis A, polio, malaria en meningitis. Dit is wel afhankelijk van het gebied dat bezocht wordt en de tijd van het jaar. Andere gezondheidsrisico’s omvatten cholera, rabiës, de Nairobi kever (niet aanraken, in gevaar brengen of doden), dysenterie en diarree.

Taal

Engels is de officiële taal, maar Kiswahili is de nationale taal van Kenia.

Feestdagen

Kenia kent volgende feestdagen: nieuwjaarsdag, goede vrijdag, paasmaandag, dag van de arbeid, Madaraka dag, Moi dag, Kenyatta dag, einde van de Ramadan, Onafhankelijkheidsdag, eerste kerstdag en tweede kerstdag.

Winkelen

Als u wat wilt kopen in Kenia, zijn onder andere volgende zaken aan te raden: traditionele voorwerpen, kralen sieraden, decoratieve voorwerpen, dierlijk hout, houtsnijwerk, meubels, koffie, edelstenen, Khanga en Kikoy doeken, muziekinstrumenten, moderne kunst, mandwerken, Maasai Shukka dekens, ‘Duizend Miler’ sandalen en armbanden van olifanten haar.

Sociaal en cultureel

De cultuur in Kenia is een mix van het moderne en het traditionele, met Europese gewoonten die gelden in het hele land. Kenianen zijn een zeer vriendelijk volk en je kan je voor de meeste aangelegenheden informeel kleden.

Kenia: bezienswaardigheden en activiteiten

Het is niet verrassend dat Kenia meer en meer aan populariteit wint bij toeristen, als je bekijkt wat het land allemaal te bieden heeft. Hieronder worden alvast enkele bezienswaardigheden en activiteiten opgesomd voor je vakantie in Kenia.

Kenia: ga op safari

Kenia heeft een goed systeem voor het beheren van de nationale parken die tot de mooiste van Afrika behoren. Dit heeft ervoor gezorgd dat het land dé topbestemming is om safari’s te maken. Masai Mara en het Amboseli National Park zijn de meest populaire resorts van wilde dieren en kunnen perfect bezocht worden in het hoofdseizoen (juli-augustus en december-januari). Echter, er zijn tal van andere verborgen pareltjes voor een safari in Kenia. Zo heb je het indrukwekkende Mount Elgon Nationaal Park (het gebied rond Afrika’s derde grootste berg) en het kleine, maar mooie Saiwa Swamp National Park. Beide parken trekken slechts een klein aantal bezoekers aan, maar getuigen van een adembenemende schoonheid en rust.

Kenia: bezoek de kuststreek Swahili

Binnen Kenia is het kustgebied iets aparts. Sinds de 9de eeuw bezoeken Arabieren dit deel langs de Indische oceaan, wat heeft geleid tot de beroemde Swahili cultuur: de levendige mengeling van Afrikaanse, Arabische en Indiaanse culturen. Veel mensen zijn hier moslim, hoewel van een liberale type. Wanneer je de kans hebt, ga dan naar een Taraab optreden, dit is verleidelijke, Afrikaanse-Arabische-Indische muziek die gespeeld wordt op bruiloften en andere feesten. Natuurlijk heeft het land over een lengte van 500 kilometer witte zandstranden met uitstekende en betaalbare badplaatsen, waar je kan dineren en sippen van je Martini op je privé-strand.

Kenia: bezoek een dorp van een stam

De Masai, Samburu en Turkana volkeren hebben nog steeds een traditionele levensstijl. Het is mogelijk om hun dorpen te bezoeken en deel te nemen aan een theeceremonie, of te kijken naar de traditionele dansen. Vraag wel aan je gids om je naar een goede locatie te brengen, omdat de komst van de vele toeristen ervoor gezorgd heeft dat de verkopen en activiteiten in de dorpen worden uitgebuit.

Kenia: ervaar het natuurspectakel Wildbeest Migration

Misschien is dit wel dé beste reistip voor Kenia. Elk jaar in september-oktober, verzamelen er zich tussen een half miljoen en één miljoen wilde dieren op de vlaktes van de Serengeti in Tanzania, waarna ze in een grote cirkel door het Zuiden van Kenia trekken en teruggaan. Het is één van de grootste natuurspektakels ter wereld. Sommige verblijven zijn zo strategisch geplaatst, zodat je er midden in zit en je het van op de eerste rij beleeft!

Kenia: ga op ballonvaart boven de wilde dieren

Korte tripjes in een luchtballon vliegen over één van de belangrijkste resorts van wilde dieren, Masai Mara, dat steeds meer aan populariteit wint. Meestal vertrekken ze vroeg in de ochtend, zodat je tijdens de zonsopgang over de Keniaanse vlaktes vliegt en dit is dan ook meteen het beste tijdstip om de dieren te bewonderen. Na de landing is er een ontbijt met champagne voorzien. Je moet wel bereid zijn om hier een prijs voor te betalen, namelijk € 300,-.

Kenia: bezoek Nairobi

Nairobi heeft niet de beste reputatie, maar is een bezoek absoluut waard. Wanneer je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt, zal je hoogstwaarschijnlijk ook niets overkomen. Nairobi is werkelijk een kosmopolitische plek, waar Afrikanen en blanken van alle nationaliteiten verzamelen. Een leuke plek is Simmers voor een laat ontbijt, met een goede koffie en een krant. Ook leuk is de nachtclub Madhouse, waar je uiteraard kan feesten tot in de vroeger uurtjes. Net buiten de stad vind je ook enorme Nairobi Nationaal Park. Nairobi is één van de weinige hoofdsteden waar je zowel kan genieten van het stadsleven, als van de wilde natuur, dat slechts een 30-tal minuten rijden van de hoofdstad is.

Kenia: ga duiken in de Indische Oceaan

Kenia heeft vele mogelijkheden om te duiken en te snorkelen. De riffen in Watamu Nationaal Park bevinden zich in uitstekende staat. Er zijn tal van exotische vissen, in elke denkbare vorm en kleur. Je zal alvast niet gestoord worden door vissers, omdat het er volledig verboden is. Zelfs de ongevaarlijke walvishaaien nemen vaak een bezoekje aan de plaats, wat uiteraard een hoogtepunt is voor elke duiker.

Lees meer over Kenia via http://nl.wikipedia.org/wiki/Kenia.