Kies jouw internet- en tv-abonnement

De juiste abonnement afsluiten is altijd lastig. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij het afsluiten van een tv- en internetabonnement? In dit artikel staat waar je rekening mee moet houden als je abonnement afsluit, zodat jij het goedkoopste internet en tv hebt.

Mobiele abonnementen

Voor mobiele abonnementen is er altijd maatwerk. Bij de duurdere abonnementen is het aantal belminuten of sms’jes vaak onbeperkt. Nederlanders gebruiken op dit moment meer data dan ooit tevoren. Uiteraard spelen de providers hier op in. T-Mobile heeft zijn XL-bundel van 12 GB naar 20 GB verhoogt. Ook heeft de provider een abonnement waarbij je haast oneindig kan internetten. Helemaal oneindig is deze abonnement ook weer niet. Als je meer dan 5GB op een dag verbruikt, dan kan je per keer 1 GB toevoegen.

Hoeveel data je verbruikt is sterk afhankelijk van je wensen. Hou er rekening mee dat je voor het streamen van muziek (150 tot 200 MB per uur) en het kijken van video’s (500 tot 1200 MB per uur) erg veel data vraagt. Bij een snelle internetverbinding, zoals 4G, kiezen streamings-apps voor de hoogste kwaliteit, waardoor het verbruik van data sterk toeneemt. Kies daarom voor het goedkoopste internet en tv.

Test je provider altijd voor je aankoop

Het is altijd belangrijk om te controleren of je zowel binnen of buiten je huis goed internet hebt. Koop daarom een prepaid simkaart voordat je abonnement aansluit. www.speedtest.net is een goede website om de internetsnelheid te meten. Netflix heeft een eigen snelheidsmeter: Fast. Deze app meet alleen de downloadsnelheid. Na het starten van de app zie je direct het resultaat.

Een goede reis begint bij een goede voorbereiding

Wil je op vakantie toch contact houden met de buitenwereld? Uiteraard is dat mogelijk, maar je wilt natuurlijk niet een torenhoge rekening krijgen. Ga daarom slim om met je mobiel! Word bijvoorbeeld gebeld en bel zelf niet. Wil je dit toch doen? Bel dan via Whatsapp via Wifi. Dit is gratis! Beperk zo veel mogelijk mobiel internet via roaming. De kosten kunnen namelijk oplopen tot 20 euro per MB!

Alles in een abonnement

Je kan er ook voor kiezen om internet, tv en bellen te combineren. Een aantal internetproviders bieden ook een combinatie van alleen internet en telefoon aan. Steeds vaker zie je abonnementen waarbij internet, tv en mobiel gecombineerd zijn. Het voordeel is dat je hierbij één aanspreekpunt hebt en één factuur, zodat je meer overzicht hebt. Hier moet je op letten bij het kiezen voor het goedkoopste internet en tv:

  • Als je internet op meerdere apparaten wilt gebruiken heb je een modem met routerfunctionaliteit nodig. Bij de meeste providers krijg je een modem thuis mee om te lenen. Heb je thuis een ethernetmodem? Dan kan je een losse router hierop plaatsen. De kosten hiervoor zijn ongeveer 50 euro.
  • Ziggo, KPN en T-Mobile hebben een wifi-service. Dit is bedoeld voor verbeteringen aan je wifi of voor uitbreidingen. De voorwaarden verschillen per provider. Zo moet je bij Ziggo hiervoor betalen.
  • Het is altijd raadzaam om de providers te vergelijken, zodat jij de snelste en goedkoopste internet en tv hebt. Wat vind jij belangrijk en hoeveel data verbruik je eigenlijk? Vergelijk je daarom rijk!
    TV kijken in buitenland

Bij KPN en Ziggo kan je binnen de EU de Nederlandse zenders live bekijken. De versoepeling van de regels in april 2018 heeft er toe geleid dat je in EU-landen naar series, films en tv-programma’s op je vakantieadres kan kijken. Door de nieuwe regels worden de aanbieders gedwongen de klanten gelijk te behandelen. Goed nieuws dus!

Door Sofie.be