Madeira: weer en bezienswaardigheden

Madeira

Madeira is één van de populaire toeristische eilanden die bestaat uit de Europese cultuur, bergen en veel water. Het eiland wordt bezocht door toeristen uit alle hoeken van de wereld. Een Fly Drive Madeira wordt zeer vaak ondernomen. De leuke, mooie en verbazingwekkende plekken en activiteiten op het eiland maken een vakantie op Madeira een onvergetelijke belevenis. Gelegen in het Noord-Oosten van de enorme Atlantische Oceaan, heeft Madeira veel meer te bieden dan enkel stranden, zand, bergen en adembenemende landschappen.

De archipel Madeira (de parel van de Atlantische Oceaan) is gelegen op 310 kilometer van de Afrikaanse kust, 620 kilometer van het Europese continent en anderhalf uur vliegen van Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Madeira heeft een oppervlakte van 739 vierkante kilometer, is 56 kilometer lang en 21 kilometer breed.

Madeira is een buitengewoon mooi eiland. Het landschap is er onvergetelijk en opmerkelijk divers, zeker in verhouding met de vrij bescheiden omvang van het eiland. Madeira wordt omschreven als de zwevende tuin. De rijke vulkanische grond, het milde klimaat en de overvloedige regenval (vooral in het noorden) zijn verantwoordelijk voor de contrasterende landschappen: weelderige riviervalleien, terrasvormige berghellingen beplant met wijnstokken en bananen en dicht beboste gebieden. Een rondreis naar Madeira maken met de auto is zeker aan te raden!

Madeira: weer en klimaat

Het eiland Madeira heeft een bevoorrechte geografische positie in de Atlantische Oceaan, die door de combinatie met haar bergachtige reliëf en de invloed van de Golfstroom een vrij gematigd klimaat heeft. Madeira heeft zachte, milde, gemiddelde temperaturen, gaande van 22ºC in de zomer en 16°C in de winter. De temperatuur van het zeewater is ook zeer mild. Vanwege de invloed van de warme golfstroom zijn er gemiddelde temperaturen van 22ºC in de zomer en 18°C in de winter. Ook wemelt het eiland van kleine microklimaten. De baai van Funchal, beschermd door de hoogste toppen, geniet van de beste zonneschijn. Verder naar de westkust toe, bij Ponta do Sol en Calheta, schijnt de zon helder, maar je wordt er minder beschermd tegen de wind van de zee.

Madeira: gemiddelde temperatuur

 

Madeira: gemiddelde temperatuur van het zeewater

 

Madeira: gemiddeld aantal dagen neerslag

 

Meer grafieken over het weer en klimaat in Madeira op www.weather-and-climate.com.

Madeira: activiteiten en bezienswaardigheden

Madeira werd ontdekt door de Portugezen in 1418 en bestaat uit de eilanden Madeira, Porto Santo en de onbewoonde eilanden Desertas en Selvagens. De archipel is vernoemd naar het belangrijkste eiland door zijn grotere omvang en buitengewone rijkdom. De archipel blijft een autonome regio van Portugal, met inheemse bewoners met een Portugese paspoort. De bevolking van Madeira bestaat uit meer dan 266.000 inwoners, waarvan er ongeveer de helft in de hoofdstad Funchal leven. Funchal is een typische stad waar mensen een hectisch werkleven hebben. Maar ondanks de drukte, die trouwens in elke stad voorkomt, zijn er voldoende activiteiten om te ontspannen. Zo is er de bekende Funchal Seafront Promenade, ideaal voor als je zin hebt in een romantisch avondje wandelen langst de mooie wateren van de stad. De Blandy’s Wine Lodge biedt een goede mogelijkheid om te proeven van de geweldige wijnen die het Madeira te bieden heeft. “To drink Maderia, is to sip history with every glass” verkondigde Sir Winston Churchill dan ook eens.

Men kan de eilanden Madeira en Porto Santo via vliegtuig of boot bereiken. Er zijn twee luchthavens: Madeira International Airport, op Madeira, en luchthaven Porto Santo, op het eiland Porto Santo. De havens van Funchal en Porto Santo worden vaak bezocht door cruiseschepen en dienen als ingang naar de eilanden, evenals vertrekpunten naar andere bestemmingen. Verbindingen tussen de eilanden zijn ofwel met het vliegtuig ofwel met veerboten, die ook auto’s kunnen vervoeren. Vervoer doorheen Madeira zelf gaat zonder problemen dankzij de moderne infrastructuur van de wegen die in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd zijn.

Hier volgen enkele dingen dat je zeker moet doen of zien tijdens je verblijf op het eiland.

Languit op het strand liggen

Tijdens een vakantie op Madeira is een bezoekje aan de prachtige stranden altijd een goed idee. Omwille van het warme weer en de mogelijkheden voor het uitoefenen van watersporten, is Madeira een populaire bestemming in de zomer. Omwille van de rotsachtige oppervlakten van het eiland en de kliffen dat het met zich meebrengt, is het een uitgelezen plek voor wandelingen met familie of vrienden.

Levada wandelpaden – Pico das Pedras

Wanneer je de paden van de Levada volgt, die leiden naar de Laurisilva bossen, zie je dat het eiland opmerkelijk goede hikingpaden en –cursussen te bieden heeft. Het volgen van deze paden is op zich al een groot avontuur. Meestal zal je hier vriendengroepen en familieleden aantreffen die aan de kant van de paden, samen met een prachtig uitzicht, aan het genieten zijn van de natuur op Madeira en een gezellige picknick.

Santana

Dit gebied van het eiland Madeira biedt opvallend ontworpen, driehoekige huizen. De reden van deze architectuur komt uit de 16de eeuw en is gebaseerd om de toenmalige inwoners te beschermen tegen de overvloedige regen. De vallei met veel groen, fruit, groenten en mooie landschappen, is iets wat niet te missen valt tijdens je vakantie.

Ilhéu da Camara de Lobos

Dit vissersdorp in Madeira heeft zo een unieke en antieke uitstraling zodat het al jarenlang vele toeristen aantrekt. Het dorpje is de thuisbasis van vele vissers en heeft een pittoreske uitstraling door de populaire 15de eeuwse kapel en de hoge klif Cabo Girao met uitzicht op de zee.

Golf

De Santa da Serra Golfclub van Madeira is een populaire golfbestemming voor velen en is ook een gastheer van de Europese PGA tour. Met 3 negen-holes is de golfbaan het resultaat van de roem en populariteit van de golfsport op Madeira. De populariteit van golf maakt het eiland een belangrijke toeristische plek voor iedereen die van de sport houdt en denkt aan een vakantie op Madeira.

Tematicus park

Het Tematicus themapark is vrij populair en biedt een goede entertainment voor families of een groep vrienden. Het heeft een aangename tuin, meren, speelplaatsen en de mogelijkheid tot sporten. Het Tematicus park geeft ook shows op basis van wetenschap, milieu en de geschiedenis van Madeira. Hierdoor worden de tradities en de historiek mooi weergegeven.

Museum van sacrale kunst

Deze prachtige toeristische plek op Madeira is geliefd bij toeristen en bezoekers met belangstelling voor kunst. Het museum van sacrale kunst staat bekend om haar assortiment van Vlaams kunstwerk en schildersdoeken, maar ook omwille van de juwelen en beelden die er te bezichtigen zijn.

Lees meer over Madeira via http://nl.wikipedia.org/wiki/Madeira_(eiland) of bezoek http://www.flydrivexl.nl/ voor de leukste en de beste fly drive vakanties!