Parijs: de mooiste lichtstad ter wereld


29 oktober 2013 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Steden


Parijs Frankrijk

Parijs

Parijs luchtfotoParijs is gekend als de mooiste lichtstad ter wereld en ook als de meest romantische stad ter wereld. Je kan de liefde zo goed als zien en voelen op de vele toeristische plekken in Parijs. Maar er is meer te zien en te doen in Parijs dan alleen de Eiffeltoren of de kathedraal Notre Dame.

In dit artikel leest u enkele zaken dat je moet weten en kunt doen als je naar de Franse hoofdstad trekt.

Parijs: weer en klimaat

Parijs: gemiddelde temperatuur per maand

Parijs gemiddelde temperatuur

Parijs: gemiddeld aantal dagen regen per maand

Parijs neerslag

Bekijk meer informatie over het weer in Parijs via http://www.weather-and-climate.com/.

Parijs: de stad van het licht

De bijnaam (de stad van het licht) van Parijs is afkomstig van ‘Ville Lumière’. Dit verwijst niet alleen naar het revolutionaire verlichtingssysteem doorheen de straten van de stad, maar ook naar de periode van de ‘Belle Epoque’ tijdens de late 19de eeuw, wanneer Parijs gouden zaken deed. Het was ook tijdens deze periode dat Gustave Eiffel zijn beroemde toren heeft gebouwd, de eerste metrolijn er was en dat de parken in Parijs werden opgericht.

Parijs: een multiculturele ervaring

Parijs heeft in het begin van de jaren zeventig genoten van een aanzienlijke groei als multiculturele stad door de toestroom van nieuwe immigranten uit alle hoeken van de wereld. Deze immigranten brachten tradities in voedsel en muziek mee, welke beiden een grote interesse zijn voor vele reizigers. De dag van vandaag zijn er, verbazingwekkend, meer verschillende nationaliteiten in Parijs dan in New York.

Parijs: de Parijzenaars

Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, leeft in een sfeer zoals die van Londen of New York, met haastige, zakelijk mensen. In Frankrijk hebben de Parijzenaars een reputatie voor arrogantie en eeuwigdurende jachtigheid. De arrogantie strookt ook met het feit dat Parijs een zeer grote stad is, en de stress van het stadsleven kan ervoor zorgen dat eender wie een beetje hard wordt. Afgezien van dit, ondergaan Parijzenaars voortdurend verzoeken van bedelaars en verkopers. Soms blijken deze oplichters te zijn. Het is dus logisch dat de mensen uit Parijs een beetje terughoudend zijn voor vreemden, op momenten dat deze hen iets vragen, zelfs al is het gewoon maar even hun tijd. Probeer dit steeds in gedachten te houden wanneer je hen bijvoorbeeld maar enkel de weg wilt vragen naar de metro.

Parijs: beleefdheid

Ondanks dat de Parijzenaars arrogant worden genoemd, is Parijs ook een stad waar beleefdheid hoog in de vaandel wordt gedragen. Zelfs als je de taal niet spreekt, mag je niet vergeten dat hoffelijkheid uitermate belangrijk is voor hen. Zelfs het zeggen van één enkel woord: bonjour, betekent veel voor hen. Hierdoor zullen zij je willen helpen en hun gekende charmes boven halen.

Parijs: spreken op een welgemanierde toon

Net als in elke andere grote stad, verwachten Parijzenaars over het algemeen dat mensen het volume van hun stem verminderen wanneer ze op een drukke plaats zijn. Ze kijken zelfs neer op mensen die te luid praten in de trein of metro. Ondanks dat het onwaarschijnlijk is dat iemand hierop iets zal zeggen, zullen de Parijzenaars je toch onbeleefd vinden. Dit verkleint uiteraard de kans dat ze jou hulp zullen aanbieden wanneer je deze nodig hebt.

Parijs: spreken in het Engels

Parijs stedentripVoor de meeste mensen uit Parijs is Engels iets wat ze nodig hadden om te studeren op school en voelt het een beetje aan als een karwei. Wees je ervan bewust dat Parijzenaars die Engels praten hiervoor een extra inspanning doen. De kans is groter dat jongere mensen vloeiender Engels praten, dan mensen die op een oudere leeftijd zijn.

Probeer langzaam en duidelijk te spreken, maar gelieve vooral niet te schreeuwen.

Parijs: de weg vragen

Wanneer je aan iemand de weg wilt vragen, probeer dan iemand te vinden die niet gehaast is, met voorkeur voor een jonger iemand. Stel geen vragen aan een willekeurige persoon in de metro, zonder hem of haar eerst te groeten en onmiddellijk te beginnen praten. De kans is groot dat de persoon gewoon verder loopt zonder je enig woord van uitleg of verontschuldiging te geven.

Parijs: de wijken

Het centrum van Parijs is officieel verdeeld in twintig districten, genaamd arrondissementen. Deze zijn genummerd van 1 tot 20 en gaan rond het centrum van de stad in de vorm van een spiraal. De arrondissementen worden genoemd op basis van het aantal, bijvoorbeeld: het vijfde arrondissement. Elk arrondissement heeft zijn eigen belangrijkste attracties. Bijvoorbeeld: in het eerste arrondissement vind je het Louvre, terwijl het tweede arrondissement de locatie is van de beurs van Parijs. Je verplaatsen in Parijs is gemakkelijk wanneer je jezelf een pocketkaart aanschaft, deze kan je op vele plaatsen in de stad kopen.

Parijs: musea en monumenten bezoeken met 1 kaart

Eén van de beste en meest handige manieren om de bezienswaardigheden van Parijs te bezoeken, is met de “Carte Musées et Monuments”. Het is een pre-paid kaart dat je toegang geeft tot meer dan 70 musea en monumenten rond Parijs. Je kan ze voor een bepaald aantal dagen kopen: 2 dagen voor € 30,-; 4 dagen voor € 45,- en 6 dagen voor € 60,-. Aan de hand van deze kaart, kan je ook lange wachtrijen vermijden. Toch moet je voor sommige speciale exposities nog inkom betalen, omdat deze niet zijn opgenomen in de kaart.

Parijs: museumbezoeken plannen

ParijsHoud er rekening mee dat de meeste musea en galerijen in Parijs gesloten zijn op maandag of dinsdag. Kijk en plan dus vooruit om teleurstelling te voorkomen. De meeste loketten in musea sluiten 30 tot 45 minuten voor sluitingstijd. Hiernaast zijn alle nationale musea gratis op de eerste zondag van de maand, maar hierdoor zijn er lange wachtrijen en overvolle exposities.

Parijs: festivals

Parijs heeft vele festivals. Bijvoorbeeld: de stad viert een techno-parade tijdens de maand september. Hier komen DJ’s en fans van over de hele wereld naartoe om 5 à 6 dagen aan één stuk te dansen en plezier te beleven. Ook zijn er verschillende andere festiviteiten in de grootstad, zoals: Six Nations Rugby in februari, de Paris Fashion Week in maart (voor de wintercollecties) en oktober (voor lente en zomer collecties), Roland Garros in mei (ook bekend als Tennis French Open) en Fête de la Musique Paris op 21 juni.

Parijs: films

De bioscopen van Parijs ervaren wel eens de afgunst van de rest van de wereld. Big-budget Hollywoodfilms worden slechts een paar weken na de release in de Amerika vertoond. hiernaast zijn er ook nog de prestigieuze en artistieke Franse films zelf en zijn er tijdens bepaalde periodes een half dozijn filmfestivals aan de gang. Regelmatig zijn er ook oude cultfilms waarnaar je kan gaan kijken op welke dag dat je maar wenst. Vele niet-Franse films zijn voorzien van ondertiteling, maar wanneer je naar een echte Franse film gaat, is het een goed idee om na te kijken of ook hier ondertiteling is voorzien, want vaak is het als buitenlander moeilijk om de snelle gesprekken in het Frans te volgen.

Lees meer over Parijs op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs.


Logo reisbureauWebsite reisbureau
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.be
Belvilla.nl
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.be
TUI.nl
SunwebSunweb Zomer NL
Sunweb Zomer BE
Sunweb Ski NL
Sunweb Ski BE
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.nl
Landal.be
Disneyland Parijs logo reisbureauDisneyland Paris
DeVakantiediscounter logo reisbureauVakantieDiscounter.nl
D-Reizen.nl
ddeals logo reisbureau grote kortingenD-Deals.nl
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.be
CenterParcs.nl
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.be
Elizawashere.nl
DeJongIntra vakanties nl logoDeJongIntra.nl
Kras reisbureau goedkope vakantiesKras.nl
Voordeeluitjes nl logo kampioen in hotelarrangementenVoordeeluitjes.nl
Roompot logoRoompot.be
Roompot.nl
Tsjecho reizen logo reisbureauTsjechoReizen.nl
WTC nl logo reisbureauWTC.nl
Prijsvrij nl logoPrijsvrij.nl
Prijsvrij.be
CruiseTravel logo reisbureau cruise boekenCruiseTravel.nl
DreamlinesDreamlines.nl
Chalet nuChalet.nu
FletcherFletcher
Holiday suitesHoliday Suites
AlltoursAlltours
AD webwinkel logoAD Webwinkel
AlamoAlamo
BebsyBebsy
Beekse Bergen logoBeekse Bergen

Reacties