Sri Lanka: prachtige vakantiebestemming


1 november 2013 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Landen


Sri Lanka vakantie

Sri Lanka

Sri Lanka olifantenHet eiland Sri Lanka heeft de vorm van een traan, maar wordt door de Chinezen het land zonder verdriet genoemd. De Democratische Socialistische Republiek van Sri Lanka is een kleine natie en is één van de meest gegeerde landen van Zuid-Azië om naartoe te reizen. Ondanks dat de burgeroorlog en de tsunami van 2004 geen goede publiciteit waren voor de toeristenindustrie van het eiland, wil het toeval dat Sri Lanka net een zeer kalme en serene plaats is (zowel op land als op zee).

Na de rampzalige en destructieve tsunami, waardoor 31.229 mensen stierven en ongeveer een miljoen inwoners dakloos werden, wordt het trage maar mooie herstel van het eiland gezien als “het kleine mirakel”. In de vroegere jaren dachten de Europeanen dat ze met het eiland de “Garden of Eden” hadden ontdekt, maar deze parel van de Indische Oceaan is vooral het kroonjuweel van de specerijenhandel geworden. Het binnenland, vroeger Ceylon genoemd, is een rustige, zorg-vrije plaats, maar op de zee rond het eiland werden vroeger grote oorlogen gevoerd door grootmachten die op zoek waren naar een rijk eiland.

Sri Lanka: aardrijkskunde, weer en klimaat

Sri Lanka heeft een grondgebied van 65.610 vierkante kilometer en heeft vooral uitgestrekte vlakten, maar is wel bergachtig in het centrale deel van het Zuiden. Het land heeft een warm, tropisch en vochtig moessonklimaat en heeft te kampen met de winden die veroorzaakt worden door de zeeën rond het eiland. De drie seizoenen die kunnen worden onderscheiden op Sri Lanka, zijn de Zuid-West moesson van de maanden juni tot en met oktober, de natte Noord-Oostelijke moesson van december tot en met maart en het hete seizoen van april tot en met mei. In januari komen de koudste dagen van het jaar voor, terwijl de maand april ondragelijk kan zijn qua hitte, omdat in deze periode de zon op zijn sterkst is. Eigenlijk is er geen meest ideale periode om naar Sri Lanka af te reizen, omdat het klimaat en de temperatuur afhangt van de plaats waar je jezelf bevindt op een bepaald ogenblik in het jaar.

Sri Lanka: gemiddelde temperatuur

Sri Lanka gemiddelde temperatuur

Sri Lanka: temperatuur van het zeewater

Sri Lanka gemiddelde temperatuur zeewater

Sri Lanka: gemiddeld aantal dagen regen

Sri Lanka regen

Meer grafieken over het weer en klimaat in Sri Lanka op www.weather-and-climate.com.

Sri Lanka: de parel van de Indische Oceaan

Sri Lanka: feiten

  • Sri Lanka bevolking: meer dan 19,4 miljoen inwoners
  • Hoofdstad Sri Lanka: Colombo (commercieel), Sri Jayawardenepura (administratief)
  • Oppervlakte Sri Lanka: 65.610 vierkante kilometer
  • Voornaamste talen Sri Lanka: Singalees, Tamil (de 2 officiële taken) en Engels
  • Voornaamste religies Sri Lanka: Boeddhisme, Hindoeïsme, Islam en Christendom
  • Levensverwachting: 71 jaar (mannen), 77 jaar (vrouwen)
  • Munteenheid Sri Lanka: Srilankaanse rupee

Sri Lanka: bewoners en cultuur

De inwoners van Sri Lanka, de Sri Lankaans, zijn een rustige groep van mensen die een eenheid vormen ten midden van etnische en religieuze verschillen die op het eiland voorkomen. Sri Lanka wordt bewoond door een meerderheid van de Singalezen, bijna driekwart van de bevolking, gevolgd door Sri Lankaanse Moren, Indische en Sri Lankaanse Tamil en dan andere immigranten. De Grondwet van Sri Lanka getuigt van vrijheid van godsdienst, maar in het algemeen is de Republiek een boeddhistisch land met bijna 70% van de bevolking, voornamelijk Singalezen, die deze religie hebben. Hiernaast is er ook een groot deel van de Hindoes (meestal Tamils), moslims en christenen aanwezig. De taal die door het grootste deel van de bevolking wordt gesproken (75%) is Sinhala, hoewel Tamil ook één van de nationale talen is. Engels is de standaardtaal voor zakelijke aangelegenheden en de overheid. Het wordt eveneens gesproken door 10% van de Sri Lankaanse bevolking.

Sri Lanka: eten en bezienswaardigheden

Sri lanka etenNergens anders dan in de hoofdstad van Sri Lanka, Colombo, kan een reiziger proeven van de etnische en religieuze diversiteit. Hoewel Colombo de grootste en drukste stad is waar je naartoe kan gaan tijdens je avonturen op het eiland, zijn er voldoende andere mogelijkheden om je te ontspannen. Je kan een relaxed trekking doen door de oude steden, tijdens het surfen afkoeling zoeken, gaan duiken of snorkelen langs de serene waterkant en genieten van de zonsondergang op het strand.

Wanneer je toch even wilt vluchten van het strand of de verstikkende lucht van de stad, kan je ook nog steeds doorreizen naar het platteland van Sri Lanka. Daar val je van de ene verbazing in de andere door de mooie rijstvelden, watervallen, terrasjes, regenwouden, gouden kusten en olifanten. Maar ook de burcht op de rots Sigiriya Fort (Lion’s Rock), de verloren steden, stenen tempels en kloosters moeten zeker op je to-do lijstje staan. Deze verscheidenheid zorgt ervoor dat dit “klein eiland, grote reis” een raadselachtige plaats is.

Geen enkele reis is perfect zonder te proeven van de plaatselijke keuken, laat staan de Sri Lankaanse keuken. In dit deel van de wereld is het eten uitzonderlijk lekker! Wanneer mensen aan de Sri Lankaanse keuken denken, denken ze vaak spontaan aan de Indiase keuken. Er is zoveel verscheidenheid in deze keuken, omdat het een mooie mengeling is van de oorspronkelijke keuken van het land en delen van het Westen (Brits, Nederlands, Portugees) en het Oosten (Moren, Arabieren, Maleisiërs, indianen). Ondanks dit heeft de Sri Lankaanse keuken toch een eigen identiteit, met zoveel verscheidenheid in smaken, geuren en kleuren.

Rijst met curry is de meest voorkomende schotel dat je zeker eens moet geproefd hebben. Desserts kunnen er variëren van de klassieke cakes van coconnoot, tot een ijscoupe van karamel, dat ontstond door de Westelijke invloeden. De Sri Lankaanse keuken is in vele opzichten verschillend van deze van India, veel meer verschillend van wat mensen ervan verwachten.

Sri Lanka: dieren

Er wordt gezegd dat Sri Lanka het eerste land is dat natuurreservaten voor wilde dieren oprichtte. Je vindt er nationale parken in verschillende delen van het land. Yala National Park in het Oosten is een belangrijke toeristische trekpleister voor het bezoeken van wilde dieren. Wilpattu National park in het Noord-Oosten is de ideale plek voor het bezichtigen van verschillende vogelsoorten, zoals de ibis, pelikanen en vele watervogels. Er zijn zeker nog meerdere parken die bezocht kunnen worden door de natuur- en dierenliefhebbers onder jullie.

Sri Lanka: stranden

Sri LankaDe meest ideale manier om je reis in Sri Lanka te beginnen, is met de stranden.

Het Unawatuna strand, een pittoresk strand aan de kust van Galle, is één van de meest toeristische stranden van het land. Dit strand is een absoluut paradijs voor diegenen die willen genieten van zon, zee, strand, maar vooral van de rust en het mooie uitzicht. Het geeft ook de mogelijkheid om te snorkelen of te duiken. Het mooie rif dat het strand omringt, maakt het een veilig plek om te baden en te zwemmen. Het strand is eveneens verkozen tot één van de 10 prachtigste stranden ter wereld. Een echte must-see dus!

Lees meer over Sri Lanka via http://nl.wikipedia.org/wiki/Sri_lanka.


Logo reisbureauWebsite reisbureau
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.be
Belvilla.nl
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.be
TUI.nl
SunwebSunweb Zomer NL
Sunweb Zomer BE
Sunweb Ski NL
Sunweb Ski BE
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.nl
Landal.be
Disneyland Parijs logo reisbureauDisneyland Paris
DeVakantiediscounter logo reisbureauVakantieDiscounter.nl
D-Reizen.nl
ddeals logo reisbureau grote kortingenD-Deals.nl
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.be
CenterParcs.nl
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.be
Elizawashere.nl
DeJongIntra vakanties nl logoDeJongIntra.nl
Kras reisbureau goedkope vakantiesKras.nl
Voordeeluitjes nl logo kampioen in hotelarrangementenVoordeeluitjes.nl
Roompot logoRoompot.be
Roompot.nl
Tsjecho reizen logo reisbureauTsjechoReizen.nl
WTC nl logo reisbureauWTC.nl
Prijsvrij nl logoPrijsvrij.nl
Prijsvrij.be
CruiseTravel logo reisbureau cruise boekenCruiseTravel.nl
DreamlinesDreamlines.nl
Chalet nuChalet.nu
FletcherFletcher
Holiday suitesHoliday Suites
AlltoursAlltours
AD webwinkel logoAD Webwinkel
AlamoAlamo
BebsyBebsy
Beekse Bergen logoBeekse Bergen

Reacties