Turkije: populair vakantieland


28 oktober 2013 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Landen


Turkije vakanties

Turkije

TurkijeTurkije is een fascinerend, prachtig en exotisch land. Het is de brug tussen Europa en Azië, een energieke mix van traditie, moderniteit, ontspanning en avontuur. Op deze pagina vind je een top 10 van bestemmingen dat je zeker moet overwegen als je naar Turkije reist. Ook lees je op deze Turkije pagina een woordje uitleg over het zeer diverse klimaat in heel Turkije en vind je op deze website vakantie aanbiedingen naar dit zonnige en zeer populaire vakantieland.

http://www.allinclusivevakantie.com/turkije

Turkije: weer en klimaat

Vanwege de verschillende geografische locaties en eigenaardige verdeling van bergketens, zeeën en meren, heeft Turkije geen uniform klimaat over het hele grondgebied, maar kan het onderverdeeld worden in vijf klimatologische gebieden waar het klimaat wel min of meer uniform is. Deze 5 regio’s worden voor u in de volgende 5 paragrafen opgesomd.

Last minute er op uit

Turkije: Marmara

Deze regio bestaat uit het gebied rond Istanbul en rond de zee van Marmara. Het klimaat hier is matig. Istanbul en Bursa kunnen gezien worden als voorbeelden voor het klimaat voor het gehele gebied. Tijdens de koudste maand in Istanbul kan het 4°C zijn en tijdens de heetste 27°C. In de winter kan er sneeuw vallen en kan de temperatuur eventueel onder nul dalen.

Turkije: Egeïsche regio

Deze regio heeft een mild mediterraan klimaat en bestaat uit het gebied rond de Egeïsche zee. Izmir en Bodrum zijn hiervoor de beste voorbeelden. In deze regio heeft de koelste maand een gemiddelde temperatuur van 9°C en de warmste 29°C. Dit klimaat is ook te vinden aan de Zuidelijke kust van Turkije, dat onder andere de steden Olympos en Antalya omvat.

Turkije: Anatolische Plateau

Het klimaat van het Anatolische Plateau of de centrale Anatolische regio is duidelijk continentaal. Er is een groot verschil tussen de temperatuur van de warmste en de koelste maanden en de neerslag is schaars. In de winter is dit meestal in de vorm van sneeuw. Ankara, de hoofdstad van Turkije, is het beste voorbeeld van dit type van klimaat. In Ankara is de temperatuur van de warmste maand 23°C, terwijl het in de koudste maand -2°C kan zijn.

Turkije: Zwarte Zee

Dit klimaat komt voor rond de Zwarte Zee in het Noorden van Turkije, waar je onder andere de steden Samson en Trabzon terugvindt. Het klimaat is warm, vochtig en nat. Dit betekent dat er behoorlijk wat regen kan vallen.

Turkije: Anatolische regio Oost

In de Oost en Zuidoost Anatolische regio, waarvan Karakose het beste voorbeeld is, zijn de winters lang en hard en kan er sneeuw worden verwacht van november tot eind april. De gemiddelde temperatuur in de zomer is er 17°C en in de winter -13°C.

Turkije: temperatuur per maand

Turkije temperatuur

Turkije: temperatuur van het zeewater

Turkije temperatuur zeewater

Turkije: neerslag

Turkije regen

Bekijk meer grafieken over het weer in Turkije via www.weather-and-climate.com

Turkije: top 10 reisbestemmingen

Turkije: Istanbul

Turkije IstanbulGeografisch gezien is Istanbul een stad die verdeeld wordt door het Europese en het Aziatische continen. Het is een fantastische, levendige stad vol cultuur, geschiedenis, kunst en mode. Van de chique winkelstraten van Taksim en Beyoglu, naar de koepels en majestueuze minaretten van Sultanahmet, zal de stad je met al haar charmes verstrikken. Bezoek de Byzantijnse kerken en Ottomaanse paleizen, ga dineren in de meest trendy restaurants en drink een wijntje in een nachtclub. Je ziet het meteen: Istanbul heeft heel wat in petto! Je kan een leuke citytrip maken naar deze zeer grote stad, maar ook kan je de stad verkennen tijdens een gezellige zonvakantie, om helemaal herboren terug naar huis te keren!

Turkije: Cappadocië

Ga hoog boven het vulkanische landschap van Cappadocie en bewonder de surrealistische ‘fairy chimneys’ en weelderige groene valleien in een gigantische luchtballon. Ga vervolgens ondergronds om de geheime steden van Cappadocie te bezoeken. Bezoek het openluchtmuseum en verken de uitgesneden en beschilderde kerken die verborgen zijn in de muren van de vallei.

Turkije: Efeze

Ga zeker de ruïnes van Efeze verkennen, ‘s werelds best bewaarde klassieke Romeinse stad. Om je kennis van de geschiedenis te verbreden, kan je ook naar de laatste verblijfplaats gaan van de Maagd Maria. Deze site werd bezocht en gezegend door twee pausen. “De zeven kerken” van de Apocalyps, waarvan Efeze er één heeft, bevinden zich ook in het gebied.

Turkije: Pamukkale

Turkije PamukkaleVerken de ruïnes van het oude thermische resort van Hieropolis. Deze werden gemaakt door de Romeinen die ervan hielden om in het water te baden.

Ervaar zelf het therapeutisch effect van het water van Pamukkale en baad in de mineraalrijke, historische kalkstenen zwembaden.

De kalksteenterrassen van Pamukkale hebben een onbeschrijfelijke schoonheid die u zeker niet mag missen. Het werd niet voor niets opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst!

Turkije: Bodrum

Witgekalkte huizen, een kristalheldere zee en geurende jasmijn bloemen. Er is een reden waarom Bodrum zo populair is bij vakantiegangers. Zon, zee, zand en non-stop nachtleven: het schiereiland Bodrum geeft Turkije een echte boost.

Turkije: Fethiye

Fethiye is een aantrekkelijke stad en een goede plek om in te schepen voor de populaire “Blue Cruise” reizen. Diegene die op zoek zijn naar ontspanning, zullen zeker kunnen genieten van het Middellandse zeegebied en de Aegean kusten tijdens een tocht op een luxe jacht.

Turkije: Antalya

Turkije AntalyaAntalya is een moderne stad, dewelke gebouwd werd rond een volledig gerestaureerde jachthaven.

In Antalya is er veel om van te genieten, zoals: de levendige open lucht restaurants en clubs, een charmante oude stad dat omsloten is door oude muren (Kaleici), meerdere populaire stranden, een interessant museum, de warme zon om van te profiteren, prachtige watervallen en indrukwekkende ruïnes in de buurt. Jaarlijks reizen er heel wat vakantiegangers naar Antalya, of de omliggende vakantiebestemmingen. Deze stad heeft daarom ook zijn eigen luchthaven.

Turkije: Olympos

De ultieme chill-out omgeving. Gelegen in een steile, met ruïnes gevulde vallei die op een turkooizen baai uitkomt, is Olympos populair bij zowel gezinnen als bij backpackers. Je kan er verblijven in boomhutten of bungalows. Breng je dagen door op het strand en breng ’s nachts zeker een bezoek aan de “eeuwige vlammen” die op mysterieuze wijze op de berghelling schijnen.

Turkije: Safranbolu

Dit erfgoed van UNESCO is een beschermde stad en heeft reeds verschillende prijzen gewonnen voor zijn mooie restauraties en authentieke atmosfeer die het heeft behouden. Zelfs vandaag de dag kunnen bezoekers demonstraties volgen van het traditionele Ottomaanse vakmanschap dat er nog steeds wordt beoefend.

Turkije: Mount Nemrut

Turkije Mount NemrutMount Nemrut is misschien wel het best bewaarde geheim van Turkije!

Wanneer je een bezoek brengt aan Mount Nemrut, kan je tijdens de zonsopgang genieten van de enorme, prachtige gebeeldhouwde hoofden uit steen van de vorige koningen. De hoofden zijn, tijdens een aardbeving, van de kolossale beelden gevallen. Het leukste is, voor de reizigers die de moeite hiervoor nemen, dat Mount Nemrut wordt bezocht door een lager aantal toeristen dan de strandregio’s. Hierdoor vind je er rust en kan je in alle stilte genieten van dit prachtige gebied in Turkije.

Turkije: tips

Het plannen van je reis naar Turkije en weten wat je er kan verwachten, zorgt voor een betere anticipatie op wat zal komen en een verlaging van de stress. Voordat je op reis vertrekt, vind je hieronder enkele nuttige tips voor je reis in Turkije.

Turkije: officiële documenten

Wanneer je naar Turkije reist, check dan op tijd dat je officiële documenten (bv. paspoort) nog geldig zijn. Wanneer je op het laatste moment ontdekt dat de datum van je identiteitskaart bijna verlopen is, kan het je een duit geld kosten om deze via de snelle procedure nog op tijd in orde te brengen vóór dat je op reis vertrekt.

Turkije: wanneer reizen?

De beste maanden voor vakantie naar Turkije zijn tussen mei en oktober. Als je in juli of augustus gaat, is het verstandig om een zonnebril, pet en zonnebrandcrème mee te nemen als bescherming tegen de brandende zon. Zonnebrandcrème is duur in Turkije, het is dus een goed idee om dit op voorhand in je thuisland te kopen. Als je Turkije in de winter bezoekt, zorg er dan voor dat je warme kledij meeneemt. De temperaturen kunnen er namelijk zeer laag zijn. In de centrale Oostelijke gedeelten van het land kan het namelijk tot -15 graden Celsius worden.

Turkije: wat meenemen?

Neem zeker platte schoenen mee om te wandelen, want de voetpaden zijn er niet alleen ongelijk, ze kunnen ook gebroken zijn met onverwachte gaten in het wegdek. Met hakken zal het moeilijker zijn om dan je evenwicht te houden. Probeer ook schoenen mee te nemen waarmee je in het water kan, omdat vele stranden rotsachtig zijn. Wanneer je in het water gaat, is het mogelijk dat je de rotsen onder je voeten niet ziet en dat je ze op deze manier open rijt. De meeste elementaire benodigdheden voor een reis naar Turkije kan je er perfect zelf kopen, wat uiteraard handig is als je iets vergeten bent.

Turkije: dresscode

Bij het bezoeken van moskeeën en religieuze plaatsen in Turkije, moet je je schoenen uitdoen bij het betreden ervan. De kledingstijl moet bescheiden zijn, zowel voor mannen als voor vrouwen. Vrouwen dienen hun hoofd te bedekken met een sjaal. Bovendien zijn zowel mannen als vrouwen verplicht om hun blote benen en schouders te bedekken. Eveneens is er stilte vereist in de moskeeën. Houd er zeker rekening mee dat de meeste moskeeën gesloten zijn tijdens de gebedstijden. Een extra tip is om strandkledij te vermijden wanneer je op een andere plaats komt dan het strand. Het is dus aan te raden om je op dezelfde manier te kleden als je zou doen in eender welke andere stad in je thuisland.

Turkije: eten

Drink enkel flessenwater in Turkije. Ondanks dat het water drinkbaar kan zijn, zal je merken dat ook de Turkse mensen enkel water drinken van een fles. Wat eten betreft, is het aan te raden om je terug te trekken uit de meest toeristische plekken. Op deze manier zal je meer het authentieke Turkije ervaren en dus ook het echte eten van het land. Ook is de kans groter dat je dan restaurants zal vinden waar de prijzen lokaal zijn: minder duur dus. Houd bij wat je bestelt en onthoud de prijzen: op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je de rekening krijgt voorgeschoteld. Probeer alles eens: eet in kleine ruimtes, chique restaurants en enorme plaatsen, het eten in Turkije zal er sowieso geweldig zijn.

Turkije: winkelen

Er zijn geen vaste prijzen in Turkije. In kleine winkels en markten is onderhandelen een onderdeel van de Turkse cultuur. Voordat je een aankoop doet, is het dus belangrijk om de prijs zo laag mogelijk te krijgen door af te dingen. In de meeste gevallen is het zelfs genoeg om de winkel te verlaten of de verkoper de rug toe te keren: de kans is zeer groot dat deze je achterna loopt en je vraagt wat jouw voorstel is. Voel je vrij om je eigen prijs te geven. De marge voor een onderhandeling start vaak bij 10% en kan oplopen tot 60% van de oorspronkelijke prijs. Let wel op dat je geen merkkleding koopt: deze is namaak en breng je illegaal in ons land binnen.

Turkije: musea en bezienswaardigheden

De meeste musea zijn ten minste één dag per week gesloten. Als je zelfstandig reist, controleer dan eerst de datums en openingstijden van het museum. Archeologische sites kunnen elke dag bezocht worden van 9 uur ’s ochtends tot 17 uur ’s avonds, maar vooral in de zomer. In de winter is het dus een goed idee om ook deze tijden te controleren.

Turkije: de dolmus

Een goedkoop vervoersmiddel in Turkije is een dolmus. Het is een kruising tussen een bus en een taxi. De dolmus heeft een vooraf ingestelde route die je kan krijgen op bepaalde locaties, maar je kan wel overal uitstappen. Meestal kost het ongeveer 50 cent en de bestuurder zal geen tip aannemen.

Turkije: een tip of fooi geven

In Turkije is het gebruikelijk om 10% achter te laten voor een goede service in restaurants, voor taxichauffeurs of een gids.

Turkije: openbare toiletten

Het vinden van openbare toiletten in Turkije kan een probleem zijn. Hoewel de normen in de hotels verbeterd zijn, hebben kleine restaurants soms ‘gaten’ als toilet. Aan de andere kant hebben alle moskeeën openbare toiletten, beter bekend als een ‘Tuvalet’. In het Turks is ‘Bay’ het woord voor mannen en ‘Bayan’ voor vrouwen.

Lees meer over Turkije via http://nl.wikipedia.org/wiki/Turkije.

 

 


Logo reisbureauWebsite reisbureau
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.be
Belvilla.nl
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.be
TUI.nl
SunwebSunweb Zomer NL
Sunweb Zomer BE
Sunweb Ski NL
Sunweb Ski BE
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.nl
Landal.be
Disneyland Parijs logo reisbureauDisneyland Paris
DeVakantiediscounter logo reisbureauVakantieDiscounter.nl
D-Reizen.nl
ddeals logo reisbureau grote kortingenD-Deals.nl
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.be
CenterParcs.nl
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.be
Elizawashere.nl
DeJongIntra vakanties nl logoDeJongIntra.nl
Kras reisbureau goedkope vakantiesKras.nl
Voordeeluitjes nl logo kampioen in hotelarrangementenVoordeeluitjes.nl
Roompot logoRoompot.be
Roompot.nl
Tsjecho reizen logo reisbureauTsjechoReizen.nl
WTC nl logo reisbureauWTC.nl
Prijsvrij nl logoPrijsvrij.nl
Prijsvrij.be
CruiseTravel logo reisbureau cruise boekenCruiseTravel.nl
DreamlinesDreamlines.nl
Chalet nuChalet.nu
FletcherFletcher
Holiday suitesHoliday Suites
AlltoursAlltours
AD webwinkel logoAD Webwinkel
AlamoAlamo
BebsyBebsy
Beekse Bergen logoBeekse Bergen