Vliegangst: overwinnen via tips


14 november 2013 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Vakantietips


Vliegangst

Vliegangst: overwin je angst

Vliegangst

Vliegangst komt tegenwoordig vaker voor. De officiële term voor vliegangst is aviofobie. Heb jij ook angst om te vliegen, en dus last van vliegangst? Dan lees je hieronder enkele tips, zodat je jouw vliegangst kan overwinnen. In de snelle maatschappij van vandaag, moet iedereen wel eens met het vliegtuig reizen, of dit nu voor persoonlijke zaken of voor het werk is. Vele alternatieven om ver te reizen zijn er niet, dus het is maar beter dat je jouw vliegangst aanpakt. Postkoetsen zijn ouderwets en schepen zijn verouderd, behalve wanneer ze worden gebruikt voor het vervoer van een vracht. En treinen, hoewel die nog steeds in de mode zijn, zijn op sommige plaatsen hun populariteit aan het verliezen. Jammer genoeg voor sommigen wordt vliegen steeds meer een noodzaak. Wanneer je vliegangst hebt, is dit natuurlijk niet zo leuk. Het is niet aan te raden om van je vliegangst te vluchten en dus niet meer te vliegen, maar het is beter om het vliegangst probleem aan te pakken. Hieronder worden alvast enkele, zeer nuttige tips gegeven om je vliegangst te overwinnen, waarmee je alvast aan de slag kan gaan.

Vliegangst: tips om uw vliegangst te overwinnen

Vat de stier bij de horens en overweeg een vlucht voor je volgende trip om je vliegangst te overwinnen. Wanneer je op het werk een deal in het buitenland moet maken, vraag dan om een vlucht voor jou te boeken. Als je jouw eigen baas bent, hoeft dit geen probleem te zijn. Echter, als je een werknemer in een groot bedrijf bent, dien je waarschijnlijk enkel vluchten te nemen wanneer je een hogere functie hebt. Is dit niet het geval, treur dan niet, maar boek jezelf een vlucht om bijvoorbeeld naar de zon te gaan en te ontstressen van je drukke job. De enige manier om vliegangst aan te pakken, is vliegen!

Vliegangst: neem zo weinig mogelijk handbagage mee

Vlieg licht en draag niet te veel bagage met je mee. Probeer in eerste instantie een korte trip te boeken, zodanig dat je maximum één handbagage bij hebt en eventueel één valies voor in de laadruimte van het vliegtuig. Dit zorgt ervoor dat je minder stress hebt met bij het terugvinden van je bagage en dit voorkomt ook dat je vliegangst sterker wordt.

Vliegangst: wees op tijd

Zorg ervoor dat je tijd hebt en wees op tijd in de luchthaven. Check een paar uur voor het vertrek in, zodat er voldoende tijd overblijft voor veiligheid- en bagagecontrole. Op het allerlaatste moment in de luchthaven toekomen kan zorgen voor een verhoging van je vliegangst, omdat je op zo’n moment sowieso meer stress ervaart dan wanneer je een zee van tijd hebt.

Vliegangst: volg de instructies

Volg de luchthaveninstructies en vertrek naar de gate van je vlucht wanneer het personeel van de luchthaven de aankondiging maakt in de vertrekhal. Stap op de bus die je naar het vliegtuig rijdt en volg ook in het vliegtuig zelf goed de instructies op van het personeel. Je zal zien dat je jezelf veiliger zal voelen dan wanneer je dit niet doet. Bij het niet opvolgen van de instructies, is het mogelijk dat je op een bepaald moment niet meer weet wat je moet doen. Als gevolg kan je hierdoor meer panikeren en kan je vliegangst verhogen.

Vliegangst: glimlach

Glimlach naar de stewardess of steward die je verwelkomt in het vliegtuig. Door te glimlachen zal je jezelf lichter en gelukkiger voelen en meer het gevoel hebben dat je jouw vliegangst te baas kan.

Vliegangst: relax

Je angsten zijn ongegrond, dus leun achterover en relax. Je kan een gebedje maken als je dat gerust stelt, maar dit hoeft zeker niet, omdat het vliegtuig in geen geval zal crashen! Vergeet niet dat de waarschijnlijkheid van een vliegtuigongeluk extreem laag is, dus zet je vliegangst maar snel aan de kant! Vliegtuigongelukken (wanneer ze zelden gebeuren) worden enorm opgeblazen in de media en films. De statistieken tonen aan dat de kans veel groter is dat je op de begane grond een ongeluk hebt met je auto, of tijdens een wandeling, dan tijdens een vlucht.

Vliegangst: niet panikeren

Je hoeft niet te panikeren, sla dus ook niet in paniek van zodra het vliegtuig beweegt. Bind je veiligheidsgordel goed vast en als je voor de eerste keer vliegt, laat mij je dan vertellen dat het vastklikken van de gordel de eenvoudigste zaak van de wereld is. Het personeel van de vlucht zal je voor het opstijgen uitleggen hoe je dit moet doen, waar de nooduitgangen zich bevinden en wat je moet doen in geval van nood. Als je toch een onhandige start maakt, spreek dan gerust een stewardess aan en vraag deze om jou te helpen. Je zal merken dat ze dit met een grote glimlach zal doen en dat zal jou meer op je gemak stellen, waardoor je snel zal merken dat je vliegangst ongegrond is.

Vliegangst: routinewerk

Ontspan, want het personeel op het vliegtuig doet gewoon routinewerk. Probeer zo goed mogelijk naar het vliegpersoneel te luisteren en te kijken wanneer ze je de veiligheidsinstructies geven. Tegenwoordig wordt er ook visueel op een scherm aangetoond waar je alles kan vinden en wat je ermee moet doen in geval van nood. Wees je er vooral van bewust dat dit routine is. Het is namelijk niet de bedoeling om je vliegangst te versterken. Ga de instructies dus vooral niet verkeerdelijk interpreteren als er een waarschuwing is tegen dreigend gevaar! Het is niet de bedoeling dat je elk klein detail van de instructies kent. Het is gewoon een procedure die het personeel van het vliegtuig met jou wil delen voor het geval dat het ergste van het ergste gebeurt. Maar wees gerust: de kans dat dit werkelijkheid wordt, is bitter klein!

Vliegangst: ga rustig zitten

Word rustig en leun naar achteren. Tijdens het opstijgen zal het personeel je vragen om rustig te gaan zitten met je rug tegen de leuning van je stoel. Dit dient voor de veiligheid tijdens het opstijgen. Ik geef je de tip om dan niet naar buiten te kijken door het raampje. Als je gevoelig bent voor kriebels, kan dit er namelijk voor zorgen dat je vlinders in de buik krijgt en dat je misselijk wordt. Geniet van het opstijgen en probeer niet aan je vliegangst te denken, doe desnoods jouw ogen toe en relax.

Vliegangst: opstijgen

Vóór het opstijgen beweegt elk vliegtuig op dezelfde manier. Het begint rustig te rijden op de tarmac om naar de baan te gaan waar het zal opstijgen. Enkel op het laatste stuk van de opstijgingsbaan zal het anders zijn. Dan versnelt het vliegtuig totdat het ongeveer een topsnelheid heeft bereikt, waarna het vliegtuig uiteindelijk in de lucht gaat. Het zal dan in een sterke hoek omhoog gaan, waardoor je tegen de rugleuning van je stoel wordt gedrukt. Het is aan te raden om op dit moment niet naar buiten te kijken om duizeligheid te voorkomen. Zelf doorwinterde vliegers kunnen op dit punt misselijk worden, omdat dit te maken heeft met een snelle verandering in de luchtdruk. Probeer rustig je ogen te sluiten en wacht geduldig af totdat het vliegtuig horizontaal begint te vliegen. Nogmaals, het is nergens voor nodig om vliegangst te hebben. De kriebeltjes en de druk in je oren zijn volkomen normaal en je zal er snel gewend aan geraken.

Vliegangst: geneesmiddelen

Het is mogelijk om geneesmiddelen in te nemen tijdens het vliegen. Ook is het aan te raden om medicatie tegen duizeligheid te nemen wanneer je te kampen hebt met vliegangst, omdat dit helpt om je gevoel van misselijkheid te onderdrukken. Verschillende merken van prochlorperazine volstaan hier voor. Het wordt verkocht in verschillende landen en onder verschillende merknamen, zoals: Compazine, Stemetil, Stemzine, Buccastem en Phenotil. Een van hen zal zeker zijn werk doen. Ga niet op je eigen houtje medicatie kopen. Vraag eerst raad aan je arts en hij of zij zal waarschijnlijk één van de bovenstaande merken voorschrijven tegen de misselijkheid. Ga pas daarna naar de apotheker om het geneesmiddel te kopen.

Vliegangst: eet weinig en licht

Eet niet te veel voor een vlucht. Het is aan te raden om licht te eten voordat je in een vliegtuig stapt. Als je een zware maaltijd hebt gehad, is er namelijk meer kans dat je jezelf ziek voelt tijdens de vlucht. Niet te veel en te zwaar eten is dus de boodschap. Als je misselijk bent en je hebt last van vliegangst, dan zal dit geen prettige vlucht voor jou zijn.

Vliegangst: luister muziek

Luister naar muziek, want muziek is een grote genezer tegen vliegangst. Het kan ook helpen om je angst voor het vliegen te overwinnen. Van zodra het vliegtuig normaal begint te vliegen, neem dan je oortjes tevoorschijn. Maar wanneer weet je dat het vliegtuig normaal vliegt? Dat is gemakkelijk: zodra er een aankondiging is vanuit de cockpit dat de veiligheidsgordels los kunnen. Dan kan je bijvoorbeeld naar de wc, iets uit je handbagage nemen en uiteraard ook je muziek aanzetten. Luister naar je favoriete nummers, vergeet dat je in de lucht hangt en droom weg. Waarschijnlijk kan kalme muziek het meeste helpen tegen je vliegangst, omdat je daar rustiger van wordt.

Vliegangst: TV kijken

De meeste internationale vluchten hebben TV faciliteiten. Voor kortere vluchten heb je meestal een gemeenschappelijke TV, waar meerdere rijen in het vliegtuig naar kunnen kijken. Voor de langere vluchten daarentegen, hebben de mensen vaak een persoonlijke TV in de rugleuning van de stoel voor hen. Het voordeel hiervan is dat je de film dan zelf kan kiezen. Vliegtuigen zijn tegenwoordig toevluchtsoorden voor filmliefhebbers geworden. Zalig toch, uren aan een stuk naar je favoriete acteur of actrice kijken? Als je vliegangst hebt en je kan je goed inleven bij het kijken van een film, dan kan dit jouw ideale oplossing zijn om niet aan je vliegangst te denken. De vlucht zal in dit geval sneller gedaan zijn als je op voorhand gedacht had!

Zonet heb je enkele tips kunnen lezen om je vliegangst te overwinnen. Echter bestaan er nog zaken, zoals: een boek lezen of games spelen tijdens een lange vlucht. Lees meer over vliegangst via Wikipedia.


Logo reisbureauWebsite reisbureau
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.be
Belvilla.nl
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.be
TUI.nl
SunwebSunweb Zomer NL
Sunweb Zomer BE
Sunweb Ski NL
Sunweb Ski BE
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.nl
Landal.be
Disneyland Parijs logo reisbureauDisneyland Paris
DeVakantiediscounter logo reisbureauVakantieDiscounter.nl
D-Reizen.nl
ddeals logo reisbureau grote kortingenD-Deals.nl
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.be
CenterParcs.nl
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.be
Elizawashere.nl
DeJongIntra vakanties nl logoDeJongIntra.nl
Kras reisbureau goedkope vakantiesKras.nl
Voordeeluitjes nl logo kampioen in hotelarrangementenVoordeeluitjes.nl
Roompot logoRoompot.be
Roompot.nl
Tsjecho reizen logo reisbureauTsjechoReizen.nl
WTC nl logo reisbureauWTC.nl
Prijsvrij nl logoPrijsvrij.nl
Prijsvrij.be
CruiseTravel logo reisbureau cruise boekenCruiseTravel.nl
DreamlinesDreamlines.nl
Chalet nuChalet.nu
FletcherFletcher
Holiday suitesHoliday Suites
AlltoursAlltours
AD webwinkel logoAD Webwinkel
AlamoAlamo
BebsyBebsy
Beekse Bergen logoBeekse Bergen

Reacties