Waarom een VPN op vakantie belangrijk is


30 maart 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Vakantietips


Waarom een VPN op vakantie belangrijk is

Ga je hedendaags op vakantie of op zakenreis, dan zal je ongetwijfeld gebruik willen blijven maken van internet. Terwijl we binnen Europa op mobiel veelal kunnen roamen, maken we toch nog op grote schaal gebruik van openbare wifi-voorzieningen. In restaurants en bars, of op vliegvelden of hotelkamers is een snelle, gratis wifi-verbinding maar wat prettig om even social media te controleren, enkele mails te sturen of het weerbericht te bekijken. Hierbij kan het verstandig zijn om een zogenoemde VPN te gebruiken, wat staat voor Virtual Private Network. In dit artikel leggen we uit waarom het gebruik van een VPN een goed idee is voor iedereen die huis en haard verlaat, zij het voor een zakenreis of voor een vakantie. We leggen de voordelen van een VPN uit en waarom je eigenlijk niet meer op reis moet gaan zonder eerst een VPN-applicatie gedownload te hebben op je laptop, smartphone of tablet.

Wat is een VPN dan precies?

Met een VPN zet je een beveiligd kanaal op voor al jouw internetdata. Je downloadt hiervoor eerst een VPN-applicatie op je smartphone, je tablet of je laptop. Wat deze VPN-applicatie doet is het versleutelen van al jouw internetdata middels een sterk encryptie-algoritme. Pas nadat de data sterk versleuteld en daarmee beveiligd is, wordt deze ‘het internet opgestuurd’. Je data wordt daarbij eerst langs een externe server van de VPN-provider geloodst. De VPN-server stuurt jouw data door naar de websites die jij wenst te bezoeken, en op hun beurt sturen deze websites vervolgens data terug naar de VPN-server, die het weer naar jou doorstuurt. Al het dataverkeer loopt dus via de beveiligde VPN-verbinding en via de VPN-server; zowel het verkeer dat je verstuurt als dat je ontvangt. In andere woorden, de VPN-server communiceert voor jou met de rest van het internet. Wat heb je hier nu precies aan op als je op reis bent?

Voordeel 1: Veilig op wifi tijdens je vakantie of zakenreis

Openbare wifi-netwerken zijn veelal niet veilig. Dat is dan ook meteen de voornaamste reden om gebruik te maken van een VPN als je op een dergelijk openbaar wifi-netwerk zit op je vakantieadres. Er is de afgelopen jaren meermaals gebleken dat hackers gemakkelijk je data kunnen onderscheppen via een openbaar netwerk.

Daarom is het devies: gebruik een VPN zodat je data versleuteld is, en cybercriminelen niet langer je data in kunnen zien. Op deze manier kan je doorgaans op een openbaarwifi-netwerk toch op een veilige manier gebruikmaken van het internet. Dit geldt in de meeste gevallen zelfs als het netwerk is opgezet en direct wordt beheerd door een hacker. Als er dan geprobeerd wordt je data te onderscheppen, dan zorgt de encryptie van de VPN ervoor dat alles onleesbaar en ontoegankelijk is voor onbevoegden.

Voordeel 2: Geblokkeerde online services gebruiken

Een VPN is ook fijn als je geblokkeerde services online toch wilt kunnen bereiken. In het buitenland worden bepaalde online diensten en services namelijk geblokkeerd. Streamingdiensten als Uitzending Gemist, Ziggo Go en KPN Interactieve TV werken vaak niet; op basis van je IP-adres wordt je de toegang ontzegd. Met een VPN kan je toch je favoriete televisieprogramma’s kijken in het buitenland, omdat je je internetverkeer via een Nederlandse VPN-server kan leiden. Je gaat dus het internet op net alsof je in Nederland zou zitten.

Voordeel 3: Privacy!

Maak je normaal gesproken gebruik van een wifi-netwerk, dan kan de beheerder van dat netwerk vaak zien wat jij doet op het internet. Zit je op een openbaar wifi-netwerk, dan brengt dit dus mogelijke grote privacybezwaren met zich mee.

Als je gebruikmaakt van een VPN, kan de beheerder van het wifi-netwerk niet langer zien waar jij precies mee bezig bent online. Dit komt door de versleuteling van de VPN-verbinding. In plaats van leesbare data, ziet de netwerkbeheerder onleesbare, versleutelde data. Hierdoor valt niet te achterhalen wat jij precies aan het doen bent via de desbetreffende internetverbinding waar je op dat moment gebruik van maakt. Je privacy blijft dus gewaarborgd.

Conclusie

Een VPN is een simpele tool om je privacy te bewaken online en je internetverbinding veiliger te maken als je op reis bent. Je downloadt een app, maakt middels enkele klikken verbinding en je bent klaar om veilig online te gaan. Dat klinkt behoorlijk simpel, en dat is het ook. Kijk voor meer informatie over het gebruik van een VPN eens op de website van VPNgids. Hier vind je ook aanwijzingen om zelf een betrouwbare VPN-aanbieder te vinden.


Logo reisbureauWebsite reisbureau
Booking com logo reisbureauBooking.com
Belvilla vakantiehuizen logo België en NederlandBelvilla.be
Belvilla.nl
TUI Nederland en België logo reisbureausTUI.be
TUI.nl
SunwebSunweb Zomer NL
Sunweb Zomer BE
Sunweb Ski NL
Sunweb Ski BE
Landal GreenParks logo België en Nederland reisbureausLandal.nl
Landal.be
Disneyland Parijs logo reisbureauDisneyland Paris
DeVakantiediscounter logo reisbureauVakantieDiscounter.nl
D-Reizen.nl
ddeals logo reisbureau grote kortingenD-Deals.nl
Center Parcs logo reisbureau Nederland en BelgiëCenterParcs.be
CenterParcs.nl
Eliza was here reisbureau Nederland en BelgiëElizawashere.be
Elizawashere.nl
DeJongIntra vakanties nl logoDeJongIntra.nl
Kras reisbureau goedkope vakantiesKras.nl
Voordeeluitjes nl logo kampioen in hotelarrangementenVoordeeluitjes.nl
Weekendesk logo reizenWeekendesk.be
Weekendesk.nl
Roompotvakanties logo reisbureau Nederland en BelgiëRoompot.be
Roompot.nl
Tsjecho reizen logo reisbureauTsjechoReizen.nl
WTC nl logo reisbureauWTC.nl
Prijsvrij nl logoPrijsvrij.nl
Prijsvrij.be
CruiseTravel logo reisbureau cruise boekenCruiseTravel.nl
DreamlinesDreamlines.nl
Chalet nuChalet.nu
FletcherFletcher
Holiday suitesHoliday Suites
AlltoursAlltours
AD webwinkel logoAD Webwinkel
AlamoAlamo
BebsyBebsy
Beekse Bergen logoBeekse Bergen